Tržište mobilnih telefona beleži neprekidan rast, a razvojem ovog dela tržišta rastu i potrebe za mobilnim oglašavanjem, kao i razvojem mobilnih aplikacija. U Sjedinjenim Američkim Državama najpopularniji korporativni trend je tzv. BYOD (Bring Your Own Device – ponesi sopstveni uređaj): 41% organizacija je potvrdilo da njihovi zaposleni pristupaju korporativnim aplikacijama putem svojih mobilnih uređaja, a 25% da imaju mobilne aplikacije samo za svoje zaposlene.

Kako raste tržište, tako se stvara veći prostor za zadovoljenje novonastalih potreba. Mobile Development Department, odnosno, sektori za razvoj mobilnih aplikacija i sistema, postaju nezaobilazni delovi kako velikih korporacija, tako i manjih firmi – u prvima su to čitavi sektori, u drugima makar jedna osoba. Ovo je dobra vest, jer znači i otvaranje novih radnih mesta.

Prema operativnim sistemima pristunim na mobilnim uređajima, postoje Android programiranje, potom iOS i Microsoft Windows Phone. Svaki od operativnih sistema ima svoje specifičnosti, kao i tržište kojem su aplikacije i OS namenjeni, međutim, veštine koje se traže su manje-više iste za koji god operativni sistem da se odlučite. Pre svega, neophodno je upoznati se sa okruženjem za izradu aplikacija, kao i sa alatkama za razvoj, testiranje i distribuiranje već gotovih aplikacija.

Windows Phone zauzima sve veće mesto na tržištu, iako ima znatno manje aplikacija od iOS i Android telefona – u čemu mnogi već prepoznaju šansu i svoje učenje i veštine prilagođavaju ovom sistemu. Android je najzastupljeniji, ali je i trka na ovom marketu najveća, dok iOS aplikacije imaju najbolju mogućnost monetizacije.

Za Android programiranje biće neophodno da poznajete Java programski jezik, dok iOS programiranje traži Objective C, ali i druge alate i tehnologije, poput Cocoa Touch Framework, Xcode IDE, SQLLite, OpenGL ES…

Često će vam biti neophodni sertifikati, kao dokaz da ste završili odgovarajuću školu, seminar ili kurs. No, mnogo važnije je posedovanje odgovarajućih veština i znanja, što dokazujete svojim portfolijom i radom.

Za koji god mobilni operativni sistem da se odlučite, jedno je sigurno – nećete pogrešiti. Odaberite onaj koji vam je najpoznatiji, ili u kojem smatrate da najviše možete napredovati, posvetite se učenju i vežbanju i, ko zna, možda baš vi napravite neki novi Instagram, MailBox, Flipboard ili sličnu aplikaciju.

Tekst je sponzorisana objava LINK grupe. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.