Proteklog vikenda u Boru je održan Webdan, konferencija o Internet preduzetništvu. Sa oko 250 posetilaca, mahom mladih, koji su pristigli iz dvadesetak gradova širom Srbije, jasno je da postoji interesovanje za ovakve konferencije, i potreba da budu organizovane van glavnog grada.

Tema

“WebDan je besplatna jednodnevna konferencija posvećena internetu, zaradi preko interneta i pokretanju web biznisa. Namenjena je pre svega srednjoškolcima i studentima, ali i svima onima koji žele da im web postane posao.” na ovaj način su organizatori, MWEB i Centar za kulturu Bor najavili konferenciju, koja je opravdala svoja očekivanja.

Cilj je bio skretanje pažnje mladih iz unutrašnjosti Srbije i podizanje svesti o mogućnostima IT, te su i predavanja bila prilagođena onima koji bi želeli da počnu da se bave Internetom, programiranjem i dizajnom.

Marko Dražić / Webdan

Marko Dražić / Webdan

Organizacija

Pogled na zvaničan hashtag #Webdan pokazuje da su zadovoljni kako posetioci, tako i predavači i organizatori. Iako je konferencija bila jednodnevna, osmišljen je i program za drugi dan, koji je podrazumevao obilazak nekih od turističkih atrakcija Bora, a fotografije sa ovog druženja možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Webdana. Takođe, veče između predavanja i obilaska bilo je upotpunjeno druženjem u restoranu u obližnjoj Brestovačkoj banji.

Predavači

Predavanja su bila informativna i ohrabrujuća mladima da se angažuju i pokrenu sopstveni posao, a predavači su se potrudili da daju korisne savete i podele svoja iskustva iz prakse o usponima i padovima. Kako je u pitanju mlada ekipa predavača, ne može im se zameriti što su pojedini imali dosta veliku tremu, koju će, verujemo, u budućnosti rešiti novim iskustvima u predavanju.

Marko Aleksić (@markizbeatz), Freelance poslovi i Web dizajn

“Uvek gledaj da pola dana iskoristiš za rad, a pola za učenje”, savet koji je Marko dobio od Miloša Petrovića, organizatora konferencije.

Elena Erdeljanović (infostud.com), Domaće tržište web poslova

Važno:

  • IT poslovi zabeležili najveći rast u broju oglasa.
  • U toku 2012. godine je približno 500 kompanija objavljivalo oglase za 2400 izvršioca putem infostud-a
  • Najtraženiji poslovi: Programer, Java i PHP

Nataša Blagojević (NakyHandMade.com), Prodaja ručnih radova preko Interneta

  Radomir Basta (Tarzanija.com), Kako ne praviti sajt koji će vam donositi mnogo para

Važno: Posle skoro dve godine postojanja sajta Tarzanija.com ima oko 500-650 hiljada poseta mesečno. Iako su 100% muške teme, oko 53% posetica čini ženska populacija. Čak 70% poseta je preko Facebooka.

Igor Mitrović (Bor030.net), Vođenje uspešnoh gradskog portala Nemanja Čedomirović (PHP Srbija)

Važno:

  • Jedan od najtraženijih zanimanja na Infostud.com
  • PHP je besplatan i lak za početnike.
  • Prosečna plata za juniore je od 400-700 evra.
  • PHP Srbija udruženje organiizuje svoj prvi MeetUp #1 28. aprila u 17h (Kulturni Centar Grad, Braća kuzmanović 4, Beograd)
  • Ideja je kreiranje jake Web zajednice i stvoriti sistem preko koga se PHP programeri povezuju (“deliti znanje jer su ga i sa mnom delili”)

Ivan Gaćeša (KlimaUredjaji.com), Kako pokrenuti sajt u tržišnoj niši i pronaći sponzora Marko Dražić (Njuz.net), Razgovor: Neobjašnjivi uspeh sajta Njuz.net

 

 

Sa Weban konferencije za MarketingITD Milorad Rajić

O autoru/ki

marketing ITD

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.