Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su informaciono – komunikacione tehnologije ključne alatke ne samo za tržište rada u budućnosti, već i osnovno sredstvo za postizanje profesionalnih, društvenih, ali i privatnih ciljeva i zato poražavajuće deluje činjenica da žene zauzimaju manje od trećine radnika u tom sektoru.

Ona je na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT navela da oblast IKT, ipak, sve više postaje predmet ženskog interesovanja. Prema njenim rečima, uskoro će 90 odsto poslova zahtevati poznavanje digtalnih veština, a na nama je da se pripremimo i ispratimo na vreme, kako bi ta digitalna budućnost radila u korist žena.

dan devojaka u IKT 2013 Danica Radisic

Međunarodni dan devojka u IKT predstavlja samo jedan od pragmatičnih načina da se stvori okruženje i skrene pažnja javosti i odgovornih insitucija na potrebu motivisanja mladi žena i devojaka da izaberu karijeru u IT i telekomunikacionom sektoru, naglasila je Matić. Kako je ocenila, žene, baš kao i IKT, predstavljaju podjednanko važne činioce koji imaju ogroman potencijal i snagu da oblikuju i utiču na ekonomiju i razvoj ove zemlje i društva u celini.

Državni sekretar Tatjana Matić je navela da u školskom uzrastu čak 90 odsto devojaka pokazuje ineresovanje za IKT, ali problem nastaje kasnije, kada devojke pri izboru fakulteta i smera u kome će dalje razvijati svoje karijere, ipak, iz opšte prihvaćenog ubeđenja, tj. predrasuda odsustanu od IKT, jer smatraju da je to rezervisano za muški pol.

Prema podacima, procenat žena koje se odluče za kompjuterske nauke je mali i kreće se između 12 i 15 odsto.

Matić je istakla da će se Evropa uskoro suočiti s nedostatkom visoko kvalifikovanih IKT stručnjaka, dodavši da se već sada u svakom sektoru, od nauke, umetnosti do trgovine, upotrebom digitalnih veština te oblasti mogu unaprediti do maksimuma. Pored toga, kako je kazala, upotreba tehnologija dovodi i do značajnih ušteda u budžetu, koje na evropskom nivou iznose 30 milijardi evra godišnje samo zbog veće upotrebe elektronske uprave.

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 maturantkinja beogradskih gimnazija i studentkinja tehničkih fakulteta kojima su se predstavile uspešne žene iz državne uprave, sektora IKT, obrazovanja i preduzetništva.

dan devojaka u IKT 2013 Sandra Simonovic

Inicijativa za obeležavanje dana posvećenog motivisanju mladih žena da se u izboru svojih budućih zanimanja opredele za karijere u oblasti IKT, inženjerstva i prirodnih nauka, potekla je od Srbije, a predlog je prihvatila Međunarodna unije za telekomunikacije (ITU) u oktobru 2010. godine.

Na konferenciji opunomoćenika ITU u Gvadalahari usvojeni su amandmani na rezoluciju 70 koja se bavi ženskim pitanjima i doneta odluka da se Dan devojaka u IKT obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.