Lamassu, firma iz New Hampshirea, napravila je svojevrsni bankomat u kojem gotovinu menjate za bitcoinvirtuelni novac koji koriste brojne web stranice kao sredstvo plaćanja. Ovaj Bitcoin ATM može biti programiran tako da prihvata bilo koju valutu na svetu, a sve što vam je potrebno jeste mobilni telefon i, naravno, gotovina.

Ovaj bankomat se koristi na sledeći način: bankomat skenira QR kôd sa vašeg mobilnog telefona kako bi vas prepoznao kao bitcoin korisnika i prebacio valutu na vaš račun, potom ubacite novac i – ostaje samo da se udobno smestite negde i potrošite svoj virtuelni džeparac. Pogledajte demonstraciju rada ovog bankomata:

Podizanje novca, za sada, nije moguće, dakle – možete uplatiti sebi novac, ali ne i bitcoin pretvoriti u gotovinu, tako da je sigurnost zagarantovana.

Osnivači Zach Harvey i Josh Harvey kažu za PSFK da trenutno postoji nadoknada za ovaj vid transakcija, ali da planiraju da svoj biznis model grade na prodaji samih bankomata, a ne na naplati krajnjim korisnicima.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.