U novosadskom Master centru u toku je prva konferencija Biznisnova 2013. Reč je o međunarodnoj konferenciji koja nudi učesnicima novi pogled na teme preduzetnštva, samozapošljavanja, realizacije ideja, stvaranja biznisa, a sve to kroz predavanja domaćih i stranih stručnjaka, ali i ljudi iz sveta biznisa. Pored predavanja koja su bila održana u večernjim terminima u petak i subotu, učesnici će imati prilike da nauče nešto novo i kroz niz radionica i sesija 1 na 1 koje će biti održane u nedelju, nakon čega će konferencija biti zatvorena.

U petak je nakon zanimljivog govora stand up komičara, otvorena konferencija koja je nastavljena ništa manje zanimljivim predavanjem prof. dr Nikole Čanka. Kao lekar bavio se obrazovnim i naučno-istraživačkim radom, a sada primenjenom psihologijom pre svega na temu ličnog i profesionalnog uspeha. Naziv predavanja “Put ka uspehu” nagovestilo je motivacioni karakter, a znajući da je dr Nick pored osnovnog zanimanja i motivacioni govornik koji je držao predavanja u preko 50 zemalja, nije se očekivalo ništa manje do naleta entuzijazma.

Nakon sjajne zabave i korisnih saveta koje je ovaj predavač pružio, na red je došao Kevin Byrne, vlasnik najuspešnije kompanije u Engleskoj u 2011. godini, CheckaTrade.com. O njegovom uspehu i ugledu koji uživa u Britaniji dovoljno govori i podatak da je na Olimpijskim igrama održanim prošle godine u Londonu, baklju ispred Velike Britanije nosio upravo ovaj predavač. Kevin poručuje “Money does grow on trees” i pri tome daje odlične savete kako zasaditi, gajiti i održavati u životu drvo s kog možete doslovno brati novac. Kao neko bez formalnog obrazovanja, neko ko je sam stvorio biznis i to veoma uspešan, Kevin je na dopadljiv način ispričao svoju priču i ubedio posetioce da svako, ukoliko veruje u sebe, promeni navike i vredno radi, može da napravi biznis. Ukratko, on je pre sedam godina pokrenuo kompaniju Checka Trade koja pruža korisnicima raznih usluga mogućnost da provere, ali i ocene kompanije koje pružaju usluge, a sa ciljem da se izbegnu prevare majstora. Imao je odličnu ideju u pravom trenutku, a danas je jedan od najuspešnijih preduzetnika u Velikoj Britaniji.

Nakon celodnevnih radionica održanih u subotu, u večernjim satima nastavila su se predavanja s neznatno umanjenom posećenošću, prouzrokovanom (pretpostavlja se) televizijskim prenosom Lige šampiona.

“I srednjoškolci mogu biti preduzetnici” naziv je prvog predavanja ove večeri koje je držao direktor operacija organizacije Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin. Ova organizacija funkcioniše kao deo internacionalnog programa Junior Achievement, u kom učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku da u okviru predmeta Učenička preduzetnička organizacija sami osnivaju i vode firmu. Poruka Darka Radičanina bila je da se preduzetnici stvaraju, a ne rađaju i da im u tome treba pomoći. Podatak da je u Srbiji 7% mladih (do 25 godina) već pokrenulo svoj biznis, nije obeshrabrujući s obzirom na to da je procenat za Evropu tek nešto veći i iznosi 7,5%. Ako uzmemo u obzir da i dalje velika većina mladih u Srbiji želi i očekuje da dobije posao u državnom sektoru i tih 7% je ogroman broj. Darko smatra da je potrebno sa mladima raditi i ohrabriti ih da i sami postanu preduzetnici umesto da čekaju na posao.

biznisnova 2013 2

Doktor tehničkih nauka Jelena Borocki, docent na Fakultetu tehničkih nauka govorila je o konkurentnosti i inovativnosti. Na osnovu svog bogatog iskustva stečenog u predstavništvu Adizes Instituta, u Regionalnoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, ali i kao saradnik s evropskom mrežom preduzetnika Srbije, Jelena naglašava da je inovativnost ključni element za sticanje konkurentske prednosti. A kako biti inovativan i konkurentan? Njen odgovor je: Kontinuirano usavršavanje, neophodno stvaranje mreže i sticanje kontakata, stvaranje tima, prihvatanje novih načina razmišljanja, odbacivanje pravila i pomeranje granica…

Poslednji predavač konferencije bio je dr Želimir Vilijam Todorović koji je govorio o preduzetništvu i liderstvu. dr Torodrović je vanredni profesor na Univerzitetu Indijana. On je trostruki preduzetnik, a uz to vodi i humanitarnu organizaciju. Njegova istraživačka interesovanja obuhvataju razvoj preduzetnički orijentisane kulture u okviru koledža i univerziteta, kao i efikasano obrazovanje preduzetnika. Objavio je brojne radove u kanadskim, američkim i britanskim naučnim časopisima. Njegova poruka učesnicima novosadske konferencije glasi “Dare to dream and start your own business”.

Iako je ovo bilo tek prvo izdanje, konferencija Biznisnova 2013 može da se pohvali kvalitetnim i stručnim predavačima, radioničarima i dobrom posećenošću. Bila je to prilika da se nauči nešto novo o preduzetništvu, da se mladi motivišu da zaplove u sopstveni biznis, ujedno i upoznaju one koji su u tome već veoma uspeli, ali i da se ostvare i konkretni koraci u povezivanju onih koji žele da ulože s onima koji imaju ideju vrednu podrške.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.