Srđan Šaper, predsednik Upravnog odbora McCann Grupe Srbija, profesionalac bogatog iskustva, uistinu ima šta da podeli sa svima koji žele čuti više o globalnim i regionalnim trendovima u oglašavanju, medijima i komunikacijama. Rođen je u Beogradu, studirao medicinu, a završio Fakultet dramskih umetnosti, smer filmska i tv režija. Bavi se advertisingom od 1984. godine. 

Pre tridesetak godina bio je jedan od Idola, kasnije reditelj, kompozitor, novinar, radio voditelj, glumac i slično. U životu je bio i free lancer, a od 1995. godine vlasnik i direktor agencije. Pre postavljanja agencija McCann Erickson, radio je kao kreativni direktor i producent za SM Delo, Borba, Ogilvy & Mather, Saatchi & Saatchi and Idols & Friends agencije. Voli da kaže da nikada nije imao šefa. Bavio se i političkim marketingom, pisao poeziju i bio kreativni direktor mnogobrojnih reklamnih kampanja. Raduje ga jutro na moru, a san mu je “da se sve dogovorimo”. Na dvoboj bi izazvao samog sebe, jer veruje da bi obojica promašili. Otkrio nam je da su Napolitanke brend bez kojeg ne može. Razgovarali smo sa Srđanom i pokušali dobiti odgovore na neka interesantna pitanja, na koja ne odgovara često, kako bi ga upoznali s neke druge strane.

Postigli ste uspeh u više životnih sfera, vrsni ste marketinški stručnjak, vlasnik i osnivač McCann Grupe, kreator uspešnih političkih kampanja, humanista, popularni muzičar… Koji su sastojci recepta za uspeh?

Sastojci recepta za uspeh su pre svega znatiželja da se rade i završe različite stvari. Treba imati malo sreće, biti na pravom mestu u pravom trenutku i poslednje, možda i najvažnije, svaki problem, koji čovek vidi na tom putu, mora da doživi kao izazov, da odluči da ga reši i pronađe najbolje rešenje za njega.

Vaš profesionalni život imao je malo čudan tok. Studirali ste medicinu, a završili Fakultet dramskih umjetnosti, smer filmska i tv režija, bavili muzikom, politikom, a završili u marketingu. Zašto baš u marketingu?

Zato što je marketing najmanji zajednički imenitelj za sve stvari koje ste pomenuli. Ljudi koji žele da se bave svakom od njih po malo, na kraju izaberu da se bave marketingom koji najviše omogućava da kreativnost dođe do izražaja.

Bili ste član popularnog banda iz osamdesetih “Idoli”. Da li postoji veza između advertisinga i albuma “Odbrana i poslednji dani”?

Ne verujem da postoji takva veza osim ako je veza to što je i za jedno i za drugo potrebna kreativnost i da se u njoj nađe smisao onoga što čovek radi.

Šta mislite, da li ste bolji muzičar ili marketing stručnjak?

Nisam se školovao ni za jedno ni za drugo. Oba sam razvijao kroz rad i mislim da sam i u jednoj i u drugoj oblasti dokazao da je rad najvažniji za postizanje uspeha. Talenat nije presudan :)

Kako biste u tri reči opisali trenutno marketinško tržište bivše Jugoslavije?

Opisao bih ga u tri proste rečenice. Tržište sa malo novca. Malo domaćih brendova. Mnogo entuzijazma.

Šta biste izdvojili kao vaš najdraži agencijski uspeh i šta je bilo ključno za njega?

Izdvojio bih to što smo uspeli da McCann bude najpoznatiji marketinški brend u Srbiji i u zemljama gde poslujemo. Ključno za to je da se uvek trudimo da mislimo out of the box.

Prema Vašem mišljenju, koji je to najveći bosanskohercegovački brand?

Rekao bih da je to bosanska sevdalinka, a mislim da će to tek vreme da pokaže.

Šta mislite o ideji Branding konferencije?

Brending konferencija je nužna za naš region. Ako hoćemo nešto da značimo u Evropi i u svetu, moramo ozbiljno da poradimo na tome da stvaramo brendove i od proizvoda i od našeg regiona, ali i od sebe samih.

I za kraj, možete li nam otkriti kako se Spiridon Kopicl, lik kojeg ste odlično odglumili u filmu “Davitelj protiv davitelja”, snašao u tranziciji?

Spiridon se dosta razlikuje od mene jer je on od malena znao šta hoće, ali mislim da je u tranziciji pronašao nove izazove za sebe.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.