Šest meseci nakon objavljivanja globalne dostupnosti novog Windows 8 operativnog sistema, prodaja ovog softvera je premašila 100 miliona primeraka. Ovaj broj obuhvata licence koje su prodate uz nove PC ili tablet uređaje, kao i preuzeta unapređenja za već instalirane operativne sisteme Windows XP i Windows 7.

Prema rečima Tami Reler, direktorke marketinga i finansija u Windows diviziji podaci o prodaji kao i nova ponuda ukazuju na to da je preuranjeno govoriti o nestanku PC računara sa svetskog tržišta.

“PC je itekako živ i sada proživljava novu etapu zahvaljujući povećanoj mobilnosti. On sada predstavlja deo mnogo šireg tržišta na kojem se nalaze i tablet uređaji. Windows 8 je zbog toga i kreiran na način da zadovolji potrebe ovog širokog tržišta i pruži jednake performanse na sve većem broju laptopova sa ekranom osetljivim na dodir, konvertibilnih i all in one uređaja.” – rekla je Reler i dodala da Windows 8 predstavlja veliku i ambicioznu promenu za korisnike ali da je uprkos potrebnom vremenu za privikavanje kompanija izuzetno zadovoljna napretkom u prodaji novog softvera i njegovom prihvatanju kao dugoročne investicije u mobile computing.

Govoreći o novinama u vezi sa operativnim sistemom Windows, Tami Reler je otkrila i šta se zapravo krije iza imena Windows Blue.

“Windows Blue je šifrovano ime za Windows 8 unapređenja koja će postati generalno dostupna u drugoj polovini ove godine. Ona će biti dostupna na novoj generaciji PC i tablet uređaja, a inovacije koje ova unapređenja donose će poboljšati performance uređaja, produžiti trajanje baterije i povećati kvalitet displeja. Unapređenja koja se kriju iza šifre Windows Blue predstavljaju i priliku da odgovorimo na reakcije i sugestije naših korisnika koje smo pažljivo analizirali nakon lansiranja Windows 8 i Windows RT operativnog sistema.”

Paralelno sa rastom prodaje licenci, zabeleženo je i 250 miliona preuzetih aplikacija za ovaj operativni sistem dok se ponuda aplikacija u Windows Store-u povećala šest puta. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da se svakog meseca preuzme gotovo 90% aplikacija koje se nalaze u ponudi.

Takođe, broj korisnika SkyDrive servisa za čuvanje podataka i mail adrese Outlook.com se povećava iz dana u dan. U ovom trenutku, SkyDrive usluge koristi više od 250 miliona ljudi, dok je nakon migracije Hotmail adresa i Skype-a u Outlook.com, broj korisnika ovog servisa prešao 400 miliona. Za korišćenje svih usluga i aplikacija koje se sobom nose Windows 8 i Windows RT, ključno je posedovati Microsoft account koji u ovom trenutku poseduje više od 700 miliona aktivnih korisnika.

O autoru/ki

marketing ITD

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.