Naučnici IBM-a predstavili su 1. maja najmanji animirani film na svetu, i to bukvalno najmanji, jer je napravljen od gradivnih elemenata svekolike materije – atoma. „Dečak i njegov atom“ kako glasi naziv filma, koji je ušao naravno i Ginisovu knjigu rekorda, načinjen je korišćenjem hiljada precizno pozicioniranih atoma koji su metodom kadar-po-kadar „oživeli“ kroz ukupno 250 frejmova.

Radnja filma, ako je to uopšte važno, prati dečaka koji se sprijateljuje sa jednim veselim atomom. Oni uz veselu muzičku pratnju plešu, igraju se, skaču na trampolini. Sve u svemu, u pitanju je jedan simpatičan način da se nauka predstavi široj populaciji izvan naučne zajednice.

„Hvatanje, pozicioniranje i oblikovanje atoma kako bi kreirali originalan animirani film na atomskom nivou predstavlja preciznu nauku i nešto potpuno novo.“ izjavio je Andreas Hajnrih, glavni istraživač u IBM-ovom istraživačkom centru. On ističe da u ovoj kompaniji istraživači nisu ograničeni samo na čitanje naučnih radova, oni nauku sprovode. „Ovaj film predstavlja zabavan način da se predstavi svet na atomskom nivou dok istovremeno otvaramo dijalog sa studentima i drugim zainteresovanim ljudima o tome gde su granice matematike i nauke.“

Kako bi film bio napravljen atomi su pomerani uz pomoć IBM-ovog skenirajućeg tunelskog mikroskopa. „Ovaj alat koji je ovenčan Nobelovom nagradom predstavlja prvi uređaj koji je naučnicima omogućio da vide svet na nivou pojedinačnog atoma.“ ističe Kristofer Luc, naučnik u IBM-ovom istraživačkom centru. „Težak je dve tone, radi na temperaturi od minus 268 stepeni celzijusa i uveličava atomsku površinu preko 100 miliona puta.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.