Šta čini tim? Skup pojedinaca. Šta čini kvalitetan tim? Skup pojedinaca kvalitetno povezanih u grupu usmerenu ka istom cilju. Svako ko je stajao na čelu bilo tima od troje ili 33 ljudi, zna koliko je to naporan i stresan posao.

U doba današnje preduzetničke kulture i sve snažnijeg prodora start-up organizacija, koje često nastaju ad hoc, odnosno po potrebi, i traju dok traje projekat (start-up) nije jednostavno upravljati ljudima i motivisati ih da daju maksimum svojih mogućnosti.

U knjizi Pet nedostataka u radu tima objašnjeno je na praktičnim primerima iz života zbog čega nastaju problemi u timu, koji su uzroci takvog ponašanja, šta proizilazi iz njega, ali i data usmeravanja i objašnjenja kako ih na pravi način prevazići i od skupa pojedinaca napraviti funkcionalni tim.

O autoru

Patrick Lencioni (1955.), američki pisac knjiga o poslovnom menadžmentu, prvenstveno u vezi sa timskim menadžmentom. Konsultant, govornik, predsedavajući The Table Group – konsultantske firme u oblasti izvršnog razvoja tima i kvaliteta organizacije.

patrick lencioni

Ilustracija: thelavinagency.com

O knjizi

Knjiga se sastoji iz dva delaPriče i Modela. U prvom delu, na oko 150 stranica razvija se priča o jednom disfunkcionalnom timu i menadžerki koja je uspela da ljude koji ga čine poveže u funkcionalnu celinu. Drugi deo objašnjava model kojim se služila, svaki od pet nedostataka u razvoju tima, kao i načine za njihovo prevazilaženje, a kroz primere iz prakse opisane u Priči.

Utisak

Retkost je da se knjige namenjene top menadžmentu pišu u formi pripovedanja, umesto kao udžbenici – i upravo taj stil izdvaja ovu knjigu od ostalih. Prvi deo, priča o menadžerki i njenih dvanaest meseci rada na pravljenju tima od potpuno nefunkcionalne zajednice ljudi na pravi način približava ovu temu. U drugom delu se razlaže model od pet nedostataka i daju praktični primeri i saveti za njihovo rešavanje.

Da biste uspeli u poslu kao tim, morate da oponašate sportski klub. Morate biti složni, umeti da vodite konstruktivne debate, stavljati tim i ciljeve tima ispred svog ega. Uzmite za primer bilo koji fudbalski klub na svetu: bez čvrste odbrane, uigranog napada i kvalitetnog veznog reda ne vredi ni najbolji pojedinac, jer ne može sam na suparničkih 11 igrača. Ako i dobije jednu utakmicu, teško da može da dobije i prvenstvo.

[button link=”https://www.adizes.co.rs/?page=111&b=6&utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=pet_nedostataka_u_radu_tima” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poruči od izdavača | Pet nedostataka u radu tima – Patrik Lensioni (Adizes ASEE)[/button]*

Citat

 Iskustvo stečeno radom sa izvršnim direktorima i njihovim timovima mi je ukazalo na dve nedvosmislene istine. Prvo, istinski timski rad u većini organizacija je i dalje nedostižan. Drugo, u organizacijama ne dolazi do timskog rada zato što nesvesno postaju žrtve, jer upadaju u pet prirodnih, ali opasnih zamki, koje ja nazivam Pet nedostataka jednog tima.
Ove nedostatke možete pogrešno shvatiti kao pet jasnih problema koji se mogu rešiti izolovano jedan od drugog. Ali, u stvarnosti, oni formiraju jedan protkan model tako da se stvara podloga da samo jedan od njih može biti potencijalno smrtonosan za uspeh tima.

Cena neuspeha je velika. Timovi u kojima ne postoji poverenje troše neverovatno mnogo vremena i energije da upravljaju svojim ponašanjem i kontaktima unutar grupe. Oni se plaše sastanaka tima i s ustezanjem preuzimaju rizike da traže ili nude pomoć drugima. Zbog toga je moral timova u kojima ne postoji poverenje obično nizak, a neželjeni odlasci zaposlenih iz firme su mnogobrojni.

Veliki timovi donesu jasne i blagovremene odluke i nastavljau rad uz potpuno prihvatanje svakog člana tima, čak i onih članova koji su glasali protiv određene odluke. Oni odlaze sa sastanka sigurni da niko u timu ne sumnja u sebi da li će ili ne da podrži mere i aktivnosti za koje su se dogovorili.

Najveći nedostatak jednog tima jeste tendencija članova da svoju pažnju skrenu sa zajedničkih ciljeva grupe.

*Knjiga je obezbeđena ljubaznošću izdavača (Adizes SEE). Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.