Planiranje je dugotrajan i naporan proces, i često ne vidimo njegovu svrhu, pogotovo kada se, ma koliko pažljivo planirali, dese neke nepredviđene okolnosti zbog kojih naš brižljivo pravljeni plan propada. Razlozi zbog kojih se ovo dešava se često nalaze u tome što pri planiranju previdimo dve važne stvari: prvo, marketinški plan nije odvojiv od poslovne strategije i glavnog plana preduzeća, a drugo (još važnije): ne napravimo kvalitetan “Plan B”, odnosno plan za “ne daj, Bože”.

O autoru

Angela Hatton, autorka više knjiga, stručnih tekstova, poslovna savetnica. Gostujući predavač na univerzitetima u Londonu i Bostonu, te londonskoj polsovnoj školi. Direktorka Tactics Management Consultancy.

O knjizi

Kroz deset poglavlja na oko 230 stranica, autorka vas vodi kroz proces planiranja u marketingu. Počinje od osnova, objašnjavajući značaj planiranja za poslovanje uopšte i dajući razloge zbog kojih marketing plan ne može postojati nezavisno od drugih planova, obrazlaže svaki od koraka pri uspešnom planiranju.

Stil pisanja je karakterističan za udžbenike, i potpuno odgovara nameni ove knjige: da vas dodatno obuči da samostalno radite marketinško planiranje, ili pomogne u razumevanju gradiva, ukoliko ste student marketinga.

Izdvojeni delovi teksta, označeni kao Posebne napomene, Pažnja i Brza traka, skreću pažnju na ono što je od izuzetne važnosti, i čemu bi trebalo dodatno posvetiti pažnju. Na kraju svakog poglavlja daje se predgled pređenog, Ne zaboravite, tako da naknadno čitanje i podsećanje bude lakše.

Utisak

Planiranje u marketingu je jedna od onih knjiga koje su obavezne u biblioteci svakog ko vodi firmu i/ili se bavi marketingom. Uz knjige Kako kreirati, ovladati i dominirati tržištem (Kotler) te Segmentiranje tržišta (McDonald; Dunbar) zaokružuje se baza znanja koje morate imati pre nego što krenete u bilo kakav posao.

[button link=”https://www.clio.rs/knjige.php?id=334&utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=planiranje_u_marketingu” size=”medium” target=”blank”]Poruči od izdavača | Planiranje u marketingu – Andžela Hoton (CLIO)[/button]*

Citat

Obično se smatra da je marketing drugi izraz za promociju. Zato se prodajna orijentacija kao stil rada često pogrešno poistovećuje sa marketingom. Posledice ovakvog neznanja mogu da budu opasne.

***

Cilj planiranja je veća kontrola nad neizvesnom budućnošću, otklanjanje nepotrenih rizika i povećanje šansi za uspeh.

***

Tek kada se ustanove strategija i ciljevi organizacije, mogu se praviti operativni planovi, uključujući i marketinški. (…)

Marketinški ciljevi mogu da budu izraženi kao dobit, prodaja, broj potrošača, uposlenost na tržištu – uvek onako kako će određeni tim zaposlenih najbolje razumeti o čemu se govori. (…)

Kada se utvrde segmenti i odredi nastup, marketinška strategija je ispravna [vidi: Segmentiranje tržišta (McDonald; Dunbar), op. aut.]

***

Planer prvo mora da izdvoji one proizvode koje želite najviše da prodate. Koji proizvod će doneti najveću dobit ili će zahtevati najmanje troškove? (…) nemojte mešati priliv novca sa zaradom – skupi proizvodi nisu uvek najisplativiji.

(…) Prema tome, zadatak marketinga je da se prvo utvrdi koji proizvod će ostvariti dobit, a tek onda da se pravi strategija.

*Knjiga je deo privatne arhive. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.