On je baš talentovan za sviranje! – Ja tako nešto nikad ne bih mogla, netalentovana sam za ples. – Jednostavno se rodio sa tim! Koliko puta nedeljno čujete ovo, i/ili izgovorite i sami? Postoji duboko usađeno verovanje da je za to što su neki ljudi bolji od drugih u sportu, muzici, poslu stvar talenta, a ne zalaganja. Da se Tiger Woods rodio da bude najbolji igrač golfa. Da Mike Tyson ima gene za boks. Warren Buffet čak i sam kaže da je rođen da bude biznismen.

Zašto smo skloni da trudu drugih pripišemo skoro natprirodno poreklo? Možda zato što nam je tako lakše da se opravdamo sami pred sobom: Ja sam anti-talenat za grupne sportove. No, da li zaista postoji nešto u našim genima što nas (ne) određuje kao profesionalne plivače, violiniste, atletičare? Sudeći prema Colvinu – ne. U pitanju nisu geni, već prost zbir sati koje ste posvetili nečemu.

talent is overrated geoff colvin

Ilustracija: businessweek.com

O autoru

Geoff Colvin, nagrađivani mislilac, autor, govornik o najznačajnijim trendovima u poslovanju. Urednik i pisac magazina Fortune. Ima MBA diplomu, i počasnu diplomu Harvard univerziteta iz ekonomije.

O knjizi

U jedanaest poglavlja i nešto preko 270 stranica knjige autor prolazi kroz sva predubeđenja koja imamo o najuspešnijim ljudima današnjice, ali i onima iz prošlosti. Osvrće se na Mozarta, Woodsa, sestre Polgár i brojne druge primere uspešnih i, kako se veruje, izrazito talentovanih ljudi, i dokazuje da iza njihovog uspeha ipak ne stoje (toliko) geni i/ili talenat koliko nešto drugo.

Stil pisanja je takav da vas vodi kroz sve priče i primere dovoljno brzo da vam priča ne dosadi, ali ipak sa dovoljno objašnjenja i iz više različitih uglova, kako bi opravdao svoj stav.

[button link=”https://www.laguna.rs/n1871_knjiga_talenat_je_precenjen_laguna.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=talenat_je_precenjen” target=”blank” color=”00a698″ icon=”none” style=”normal” size=”default”]Poručite od izdavača | Talenat je precenjen – Džef Kolvin (Laguna)[/button]*

Utisak

Moram da priznam da sam čitanju ove knjige prišla sa rezervom. Nisam ljubitelj takozvane self-help literature – odnosno, smatram da postoji doba u životu kada se to čita, a trenutno se ne osećam kao da su mi knjige tog tipa potrebne.

Međutim, Talenat je precenjen nije knjiga samopomoći – barem ne u onom osnovnom značenju toga. Ovo je knjiga koja nastoji da vam na sve načine (i svima poznate primere talentovanih ljudi) objasni da je talenat ništa drugo do – trud. Čitaćete o poznatim sportistima, muzičarima, poslovnim ljudima i tome kako su oni postali to što jesu. Da je Tiger Woods zaista zahvalan svom ocu, ali ne zbog gena, već zbog toga koliko je on vremena, truda i vežbanja uložio u svog sina.

Sve i da talenat kao takav postoji, ni on nije izuzet od Pareotovog pravila 80/20: 20% možda jeste talenat, ali bez onih 80% truda i vežbanja taj talenat ne vredi baš mnogo.

Preporučeno svima koji smatraju da ih geni ili netalenat sputavaju da budu bolji nego što jesu, kao i onima koji smatraju da su samo zbog gena uspešniji od drugih.

Citat

(…)savremeni sportisti nadmoćni su ne zbog toga što su nekako drugačiji, već zbog toga što delotvornije treniraju.

U matematici, nauci, komponovanju muzike, plivanju, postavljanju dijagnoze na osnovu rentgena, tenisu, književnosti – niko, čak ni oni “najdarovitiji”, nije postogao uspeh bez barem deset godina vrlo naporne pripreme. Ako nadarenost znači da je uspeh lak ili brz, kao što većina ljudi, izgleda, veruje, onda očito nešto nije u redu sa objašnjenjem velikih dostignuća na osnovu darovitosti.

Promišljeno vežbanje (…) je radnja naročito smišljena da poboljša rezultate, ponekad uz pomoć učitelja; može se  mnogo ponavljati; stalno su na raspolaganju povratne informacije o napredovanju; iziskuje ogroman umni napor, bila neka aktivnost čisto intelektualna, kao šah ili delatnosti u vezi sa biznisom, bila pretežno telesna, kao što su sportovi; i nije preterano zabavna.

Često, kada gledamo one najuspešnije dok rade to što rade, stičemo utisak da su oni toliko dugo vežbali, i toliko puta to ponovili da to sada rade mahinalno. Ali, oni su, zapravo, razvili sposobnost da izbegnu da to rade mahinalno. (…)

Suština vežbanja, koja se ogleda u stalnom trudu da se izvede nešto što ne ide lako od ruke, onemogućava mahinalno ponašanje. (…)izvrstan pilot prizemlji boing 747 a da se ne oznoji. Ali, kada se sve podvuče, ta radnja uvek je svesna i kontrolisana, nije mahinalna.

(…)najvažnija posledica vežbanja kod onih koji postižu velika dostignuća jeste to što oni pomoću njega prevazilaze – ili, tačnije, zaobilaze – ograničenja za koja većina nas misli da su presudna. Konkretno, ono im omogućava da opažaju, znaju i pamte više od većine ljudi.

*Knjiga je obezbeđenja ljubaznošću izdavača IP Laguna. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.