Da ASUS voli da eksperimentiše sa uređajima jasno je svima koji iole poznaju ovo tržište: Transformer Pad je pravi primer – tablet koji je ujedno i laptop, odnosno ima i fizičku tastaturu. Zbog toga nije bilo ništa čudno kada su najavili kombinaciju tablet & mobilni telefon kao jedan uređaj.

Padfone je mobilni telefon koji služi i kao “mozak” za svoj tablet – odnosno, kako ga ASUS naziva: dock. Nemate, zapravo, uređaj 2 u 1, jer tablet ne radi nezavisno od telefona, već je to jedan uređaj sa dva ekrana. I sama sam zaista bila skeptična, i sa ogromnim znakom pitanja u vezi sa ovim. Međutim, bilo mi je dovoljno korišćenje od samo par sati da shvatim koliko je to zaista korisna stvar.

U narednih nekoliko pasusa biće predstavljen ovaj uređaj iz ugla nekog kome telefon/tablet/laptop služe prvenstveno za pristup društvenim mrežama – najvećim delom zbog posla koji me vezuje za njih. Druga stvar koju radim je obrada teksta (Word), obrada podataka (Excel) i kreiranje izveštaja i prezentacija (Power Point, .pdf). Treća stvar bez koje ne mogu je osnovna obrada fotografija – ne potpuno profesionalno, već onoliko koliko moj posao to zahteva od mene. Četvrto je marketingITD: WordPress platforma, unos tekstova, formatiranje.

Umrežena sam 24h dnevno, posao mi ne dozvoljava da idem bilo gde gde nemam pristup internetu, a punjač nosim sa sobom uvek i svuda. Kad ugrabim vremena, igram igrice (isključivo na telefonu – zbog neudobnosti igranja prinuđena sam da prekinem mnogo ranije nego što bih to činila sa laptop ili dekstop računara). Ovo navodim kako biste imali sliku o tome u koje svrhe koristim mobilne uređaje, i koliko sam aktivni korisnik – kako biste na svom primeru znali da uporedite moja iskustva sa vašim potrebama.

sandra simonovic asus padfone

Na početku svakog od segmenata date su tehničke specifikacije, za one kojima su potrebne. Izvor podataka je zvanična ASUS stranica. Prateće fotografije su takođe zvanične, jer sam u žurbi greškom obrisala folder sa fotografijama (slobodno prokomentarišite: žensko).

Raspakivanje

 Zaista mi je fascinantno kako u duši svi ostajemo deca, i kako je unboxing/unpacking jedna od najinteresantnijih stvari i čitava mikro-niša je nastala oko toga. Najveći fanovi nikako neće propustiti da zabeleže momenat otvaranja kutije koja nosi novi uređaj – ja, nažalost, nisam imala tu čast da budem prva koja otvara ovu kutiju, ali sa ništa manjim nestrpljenjem nisam pristupila unpackingu.

U kutiji koja mene podseća na jednu veliku bombonjeru (zato što sam čokoholičar, pa me sve podseća na čokolade) nalazi se Padfone, dock odnosno tablet, punjač i mali adapter – obzirom da Padfone ima nestandardni punjač, ASUS se potrudio da ipak ne morate brinuti suviše oko punjača ukoliko idete iz kuće: dovoljno je da uz sebe imate ovaj adapter i bilo koji microUSB postaje odgovarajući punjač.

Zabavno: sigurno da i vi imate čuveni USB problem – da uvek prvo pokušate da ubacite neodgovarajuću stranu, pa tek iz drugog pokušaja utaknete konektor. Eh, sa Padfonom ćete imati taj problem duplo: punjač se na jedan način (prva strana okrenuta na gore) uključuje u telefon, a na drugi način u tablet (druga strana okrenuta na gore). Dobra, mada u mraku i ne baš olakšavajuća, okolnost je što na punjaču piše koja je koja strana.

Jedan zanimljiv video o raspakivanjuPadfone 2 možete pogledati na ovom YouTube linku.

Dizajn

Phone: 137.9 x 68.9 x 9 mm (LxWxH)
Pad: 263 x 180.8 x 10.4 mm (LxWxH)
Colors: Black/White

Ako ste, kao ja, na ASUS Padfone prešli sa recimo LG Nexus telefona, razliku u veličini nećete ni osetiti. Rekla bih da smo se svi već privikli na telefone koji su svojim dimenzijama odavno na samoj granici da se nazovu tabletima.

Lepota je u očima posmatrača, i tako moj utisak da je ovo zaista vizuelno lep telefon – tablet vama ne mora da znači ništa. Tablet je manje-više kao svaki drugi tablet, s tom razlikom što sistem ubacivanja telefona u pozadinu znači i nešto izdignut taj srednjišnji deo pozadine. Pretražujući web o utiscima nailazila sam na to da su se korisnici žalili da im je ovo pravilo problem pri kucanju na tastaturi dok je tablet na stolu. Lično, nisam imala ovih problema, jer i tablet držim u krilu dok radim na njemu.

Dopada mi se rešenje za neklizanje telefona u ruci: zadnja strana ima reljefna udubljena – koncentrične krugove. Pogotovo korisno pri ubacivanju telefona u dock station – iliti pravljenja tableta od njega.

ASUS Padfone back

Hardver

Chipset Qualcomm MDM215m/APQ8064
CPU: Quad-core 1.5 GHz Krait
GPU: Adreno 320

Phone: 2140 mAh Lithium
Pad: 19 Whr/5000 mAh Lithium

Kao što rekoh, na ovaj telefon sam prešla sa LG Nexusa, i iskreno priznajem: nisam primetila nikakvu razliku u radu – što i nije čudno, obzirom da su im specifikacije skoro pa identične, makar kada je hardware u pitanju. Dosta brz telefon, nema zastoja pri pokretanju aplikacija (osim ukoliko sâma aplikacija nije problematična, poput Facebooka, koji često “koči” na svim telefonima na kojima sam ga koristila – i pri tome troši ogromnu snagu telefonu).

Korisnicima poput mene to znači da mogu da rade neometano koliko god im to baterija dozvoli – i tu dolazimo do jedne fenomenalne mogućnosti koju vam pruža Padfone. Naime, kada je telefon u docku možete odabrati opciju da se dve baterije troše istovremeno, ili da baterija telefona bude primarna, a da se više troši baterija docka. Ono što je najbolje jeste da vam dock može poslužiti kao punjač kada ste bez struje: jednostavno ubacite telefon, odaberete opciju punjenja i sačekate neko vreme (ja nikad nisam uspela duže od 45 minuta – što je bilo sasvim dovoljno da se baterija na telefonu napuni do oko 60%).

Phone: 2140 mAh Lithium
Pad: 19 Whr/5000 mAh Lithium

Manje, skoro neprimetno kašnjenje ima prvo pokretanje docka kada tek ubacite telefon u njega – potrebno mu je koji trenutak da se pokrene, ali ovo je stoga što vi nastavljate svoj rad baš tamo gde ste stali: ukoliko ste kucali SMS poruku, otvoriće vam se poruke, ako ste bili u nekoj drugoj aplikaciji, rad se nastavlja baš tamo. Tako da i ovo kašnjenje može da se zanemari, jer je opravdano.

Da rezimiramo tekst do sada: imate vizuelno lep i brz telefon koji ima dodatni ekran, ali i dodatnu bateriju – već ovo je dovoljno da poželite da bude vaš. Pogotovo ako ste vrlo često van kuće – na sastancima “na otvorenom”, u putu između dve države, na konferencijama, bilo gde gde vam struja nije baš na dohvat ruke.

Ekran, kamera, zvuk

Phone:
4.7inches, HD 1280×720, Super IPS+ with Capacitive touch panel
Scratch Resistant Corning® Glass with anti-fingerprint coating
Pad:
10.1inches, WXGA 1280×800, IPS with Capacitive touch panel
Scratch Resistant Corning® Glass with anti-fingerprint coating

Čista, jasna slika na bilo kom od dva ekrana koja imate na raspolaganju čini rad zasista lakim. Pozadinsko osvetljenje ekrana, naravno, možete podešavati ili odabrati automatsko prliagođavanje, a ASUS ima i eco opcije, ukoliko želite da budete ekološki svesni.

Nedostatak je loš kontrast pri jakom suncu – problem od kojeg “pate” skoro svi uređaji na kojima sam ikad imala prilike da radim, osim iPhone 4 – on ostaje, za sada, neporažen na suncu. Jedan deo testiranja Padfona sam bila na moru, tako da sam osetila ovaj nedostatak, ali, nažalost, ni 2 meseca star HP Sleekbook iz serije 4 nije mogao da se izbori sa onolikim suncem, tako da i nisam bila previše razočarana.

Phone:
Front 1.2 Mega-Pixel
Rear 13 Mega-Pixel, Auto Focus, F2.4 Aperture
5 -element lens
video: 13 MP, 4128 x 3096 pixels;
LED flash
Pad:
Front 1 Mega-Pixel

U prevodu: ako niste profesionalni fotograf, ovaj telefon će vam biti i više nego dovoljan da pravite odlične fotografije, i dosta dobre video klipove. Uz osnovna i automatska podešavanja možete da pravite kvalitetne snimke i uživate u njima na ekranima bilo kojih uobičajenih dimenzija.

Zvuk je dobar i kvalitetan onoliko koliko biste to očekivali od telefona i tableta. Razgovor preko telefona je jasan i razgovetan, a zvuk notifikacija dovoljno dobar da ne propustite ništa.

ASUS Padfone tablet

OS, Korisnički interfejs

Android 4.1 (Jelly Bean)

Ukoliko se razumete u operativne sisteme, onda vam je jasno šta da očekujete od Jelly Bean androida. Ako nije, ukratko: imate sve što vam treba, rade vam sve aplikacije iz Google Play marketa, a dobar procesor i memorija pomažu da to zadovoljstvo bude maksimalno.

Za razliku od LG Nexusa koji dolazi, kao Google Nexus telefon, potpuno “čistog” Androida, ASUS vam daje i neke od svojih aplikacija, koje vam možda mogu i koristiti, ukoliko niste suviše vezani za svoje navike.

Iako sam napomenula da je dock zapravo uvećani ekran telefona, i da nastavljate rad u aplikaciji započet na telefonu, jedna stvar je zanimiljva: raspored ikonica na docku i telefonu ne mora da bude isti: ono što vam je na glavnoj strani na tabletu uopšte ne mora biti i ono što je na telefonu. Što je nekako i logično: ova dva uređaja se upotrebljavaju u različite svrhe.

ASUS Padfone

Zaključak [TL;DR]

Kvalitetno urađen telefon, vizuelno dopadljiv, sa odličnom kamerom i dobrim zvukom. Možete ga uzeti i bez docka, i tom slučaju mu je trenutna cena oko 45.000 dinara (ca. 400€), a ukoliko se odlučite i za dock, u tom slučaju ćete platiti 70.000 dinara (ca. 650€).

Verovatno je da za taj novac možete uzeti i neka dva odvojena uređaja, ali oni sigurno neće biti tog kvaliteta i karakteristika kao ASUS Padfone. Ukoliko ste često u pokretu, i potreban vam je ekran nešto veći od običnog telefona, a ipak ne biste da telefonirate na tabletu koji pridržavate sa obe ruke na uhu – ovo je pravi izbor za vas.

Pogledajte i video klip – intervju o telefonu koji sam uradila za ASUS:

Telefon je obezbeđen ljubaznošću ASUS Srbija. Stavovi i mišljenja iskazani u tekstu jesu stavovi i mišljenja autora. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.