Boris Belak ima bogato iskustvo iza sebe u svetu marketinga. Autor je prvog priručnika u Hrvatskoj i u regiji za pisanje i osmišljavanje reklamnih tekstova i koncepata “Ma tko samo smišlja te reklame?!?”, koja se danas koristi kao obavezna ili izborna literatura na više fakulteta i univerziteta, a uskoro objavljuje i novu knjigu pod nazivom “Ideja u labirintu”.

Radio je kao kreativni direktor u BBDO Zagreb, u Saatchi & Saatchi Croatia, zatim kao predavač oglašavanja na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, te na Visokoj školi za tržišne komunikacije Agora. Dobitnik mnogobrojnih domaćih i stranih oglašivačkih nagrada, 14. juna 2013. godine dolazi u Sarajevo gde će učestvovati kao predavač na Trećoj branding konferenciji.

Borisa smo pitali kako vidi regionalno tržište oglašavanja, obzirom da imamo regionalne brandove prisutne na više tržišta. Koje su ključne razlike između tržišta Srbije, Hrvatske i BiH?

Razlike svakako postoje, čak između regija unutar jedne države, u zavisnosti od kategorije proizvoda ili usluge, pa onda i navike u kupovini, načina korišćenja itd. Međutim, usuđujem se reći da su u realnosti razlike manje – motivacije publike su sličnije – nego što se želi pomisliti. Imamo strane adaptirane reklame koje se vrte u celoj regiji. I svi percipiramo strane brandove na sličan način. Zato je ključno traženje upravo zajedničkih komunikacionih elemenata, a za to je potrebno samopouzdanje koje imaju brandovi “sa Zapada”.

Ako mogu Red Bull, Coca-Cola ili Dove biti shvaćeni i prihvaćeni multinacionalno, zašto ne bi to mogao biti i brand koji dolazi iz regije? U krajnjem slučaju, profitabilnije je.

Na konferenciji Boris će govoriti kako je, bez obzira što je iza njega više od 100 reklamnih kampanja, klijentov brief još uvek izazvov. “Klijenta ne zanima predhodnih 99 rešenja već način kako rešti problem koji je tog momenta “na stolu”. Govoriće o hrabrosti u komunikaciji, relevantnosti, životnosti (iskrenosti), stvaranje dobre emocije, potencijal za dodatni PR, ujedinjavajući elemente kako od svoje publike napraviti zajednicu.

O autoru/ki

marketing ITD

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.