Društveno odgovorno poslovanje je termin koji i kompanije u Srbiji i regionu sve češće koriste, no, nažalost – vrlo često bez osnova. Retke su kompanije koje se zaista i posvete tome na pravi način, i, čast izuzecima, ali uglavnom se svodi na neke sitne promocije i poklone. Coca-Cola se odlučila da bude ona kompanija koja je uradila nešto zaista društveno odgovorno: pokloniće građanima Srbije čak 45 teretana na otvorenom.

Proslavljajući 45 godina od kako je počela proizvodnju u Srbiji, Coca-Cola se odlučila da u narednih godinu dana na teritoriji Srbije izgradi ukupno 45 teretana na otvorenom. Otvaranje prve teretane na otvorenom predviđeno za septembar, do kraja ove godine se očekuje još devet, a preostalih 35 do maja 2014. godine. Projektom će biti obuhvaćene sve opštine, podeljene u tri kategorije prema broju stanovnika na male, srednje i velike.

Ne želeći, verovatno, da favorizuju bilo koje mesto, odlučili su se da zatraže vox populi: lokacije za teretane će birati sami građani, glasanjem. Od 1. juna do kraja jula, građani Srbije će putem web stranice www.45godinausrbiji.rs moći da glasaju za opštinu u kojoj žele da se sagradi Coca-Cola aktivna zona, dok će biti izabrano po 15 opština sa najvećim brojem glasova u svakoj kategoriji. Proglašenje pobedničkih opština biće objavljeno u avgustu.

– Proslava 45 godina od prve proizvedene “Coca-Cola” u Srbiji je za nas više od jubileja. Zato smo odlučili da uspehe koje smo na ovom tržištu postigli proslavimo na poseban način i pokrenemo nešto veliko što će podići kvalitet života u opštinama širom Srbije – naveo je generalni direktor kompanije “Coca-Cola Hellenic Srbija” Ramon Vajdinger.

Na ovaj način, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) i uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, “Coca-Cola” sistem na još jedan način podržava lokalnu zajednicu u kojoj dugo i uspešno posluje, dodaje se u saopštenju.

Nije poznato da li su inspiraciju za odluku na koji će način obeležiti 45. godišnjicu rada u Srbiji pronašli u “prašini” koja se podigla na društvenim mrežama zbog teksta blogera i strastvenog bicikliste pod nadimkom Stonexman Zašto ću bojkotovati Coca-Cola Biciklijadu 2013.. Sigurno je da ovakve društveno odgovorne kampanje zaslužuju pohvalu – iskreno se nadamo da će ih biti sve više.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

9 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.