U prvom delo drugog dana konferencije o trendovima u digitalnoj komunikaciji DIGGIT govorili su Thomas Schrämli (Goldbach Interactive), Matjaž Robinšak iz Valicona in Rok Hrastnik iz iPROM-a, Lukas Maixner iz Socialbakers, te Mitja Tuškej iz agencije Formitas BBDO. Učesnici okruglog stola bili su Eva Aljančič (Si.mobil), Niko Kušar (Telekom Slovenije), Mitja Tuškej (Formitas BBDO) i Tadej Zajšek (Sonce.net), a moderator je bio Iztok Sila (Sila Consulting).

Uvodno predavanje je imao Thomas Schrämli, koji je  predstavio način za uspešno upravljanje digitalne marketinške kampanje. Njegova je teza da je marketing u svojoj srži ostao isti, samo je prešao na digital, a promenila se količina podataka. Ukoliko se ti podaci pravilno analiziraju i upotrebe, uspeh digitalnih akcija je zagarantovan.

Oni koji se bave marketingom moraju misliti na sve: od komunikacije, preko cene, ideje, posla, promocije, kanala distribucije, ali iznad svega moraju poznavati zakone digitalnog marketinga. Za digitalni marketing su društveni mediji od ključnog značaja, jer omogućavaju interakciju sa potrošačima i pružaju mogućnost globalnog dosega poruka koje im oglašivači upućuju.

Digital omogućava kreativnije i dinamičnije oglašavanje, smatra Schrämli. Sadržajni – content marketing za zadatak ima da željenu poruku na pravi način dostavi ciljnoj grupi. Digitalne kampanje su kreirane tako da prenose poruku na različitim kanalima i tako povezuju različite akcije. U svemu ovome veliku ulogu igra dizajn.

Matjaž Robinšak iz Valicona i Rok Hrastnik iz iPROM-a su predstavili navike potrošača na internetu. Prema njihovim podacima, trećina potrošača kupuje najjeftnijije proizvode, u najvećem broju slučajeva u hipermarketima. Druga trećina potrošača traži dobru ponudu, odnosno, najbolji odnos kvalitet-cena, a poslednja trećina jesu oni potrošači koji traže isključivo kvalitet, i veliku važnost poklanjaju brendu. Ovo, zapravo, prikazuje da su potrošači svoje offline navike samo preneli na online kupovinu.

Lukas Maixner iz Socialbakersa je govorio o tome ko su tzv. Baby Boomersi, koje su im navike po pitanju interneta i na koji način im se treba obratiti. Ova generacija web doživljava drugačije nego mlađe generacije, više obraćaju pažnju na privatnost. U proseku provode više od 20 sati nedeljno online, nisu neprestano povezani, a teme koje ih interesuju su turizam – putovanja, zdravlje i lokalne i servisne informacije.

Na njegovo predavanje se nadovezao Mitja Tuškej iz agencije Formitas BBDO, te dodao da u Sloveniji 25% populacije iz generacije Baby Boomera, odnosno 406.000 njih. Mogu se podeliti na tri segmenta: aktivne, penzionisane čuvare i prepuštene sudbini.

Formitas DIGGIT

Na okruglom stolu sa Evom Aljančič (Si.mobil), Nikom Kušarjem (Telekom Slovenije), Mitjom Tuškejem (Telekom slovenije) i Tadejem Zajškom (Sonce.net) učesnici su izneli svoje stavove o tome kako dekama i bakama približiti modernu tehnologiju. Greška je poći od sebe, potrebno je posmatrati stvari iz njihovog ugla.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.