U Ljubljani je u toku druga po redu konferencija DIGGIT, a u prvom delu dana su govorili Alison Fennah (IAB Europe), Axel Landschoof (Searchmetrics), Arkadiusz Hruszowiec (Intel) te Uroš Cuder (TSmedia) i Victoria Davies (Discovery).

Uvodno predavanje – pregled trendova u digitalnom oglašavanju Evrope  prvog dana držala je Alison Fennah, potpredsednica odeljenja za istraživanje i marketing pri kancelariji za interaktivno oglašavanje IAB Europe. U svom izlaganju predstavila je trendove u oglašavanju u pogledu različitih medijskih platformi. Iako bi se očekivalo da se marketinška ulaganja više okreću online medijima, još uvek nije tako: dominantni su i dalje tradicionalni mediji, poput štampe i televizije.

Ulaganje u digitalni marketing na području Evrope je u padu, ukoliko se gleda slika u celini, međutim, velike su razlike između država Istočne i Zapadne Evrope. Rast je primetan u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Češkoj, dok Slovenija beleži pad.

Axel Landschoof je svoje predavanje bazirao na pitanjima koliko korisnici razumeju internet pretraživače, i da li znaju koliko pretraživači znaju o njima. Searchmetrics je razvio SEO alat koji je dobio potpuno novu platformu i tako ponudio jednostavan pristup do podataka preko korisničkog interfejsa. Njegov cilj je uspostavljanje korisničkog alata za online oglašivače u celom svetu tako što će preko kvalitetnog korisničkog  iskustva olakšati njihov svakodnevni posao.

Alex Landschoof DIGGIT

Govorio je i o tome šta znače Panda i Pingvin za Google, ili bolje: za web stranice u “očima” Googla. Google je stalno “under construction”, napominje Landschoof, nadograđuje se i unapređuje tako da prepoznaje lakše spam i tzv. blackhat tehnike. Zaključak njegovog izlaganja je da nema kvalitetne optimizacije za pretraživače bez kvalitetnog sadržaja, na prvom mestu, te stranice koja je “prijatna” korisniku (kako vizuelno, tako i uzevši u obzir user experience, kako korisnik doživljava internet stranicu na kojoj je), a da ta stranica mora biti povezana sa društvenim mrežama (da omogućava lako deljenje sadržaja).

Ono što bi posebno trebalo izdvojiti iz Landschoofovog predavanja je skretanje pažnje na Google AuthorRank, za koji on tvrdi da je vrlo lako da će postati novi PageRank, i dodaje:

 

Vođa razvoja u Intelu, Arek Hruszowiecu, imao je zadatak da predstavi novu generaciju digitalnih komunikacijskih površina. Digitalnu komunikaciju najnovije generacije brzo i lako prihvata ciljna javnost, ona ima prilagodljiv sadržaj, nudi bogato vizuelno iskustvo, interaktivna je, bezbedna, merljiva i energetski efikasna.

Predstavnik TSmedie, Uroš Cuder, skrenuo je pažnju na to da prime time danas traje ceo dan. Od potpuno pasivne javnosti koja im je ranije činila publiku, mediji su morali da se prilagode novonastaloj situaciji – gde se obraćaju potpuno aktivnim korisnicima.

 

 

Victoria Davies iz televizijske mreže Discovery objasnila je na koji način se gledanje televizije menja u skladu sa novim trendovima. TV programe gledamo ne samo preko televizora, već na svojim laptop i tablet računarima, kao i mobilnim telefonima. Pažnja nije samo na programu koji se emituje, već i na drugim digitalnim uređajima. Televizijski programi imaju opciju ili da se prilagode tome, ili da nestanu.


U drugom delu prvog dana konferencije DIGGIT slušali smo Vuka ĆosićaBarbaru Ülen (Medis) te Zorana Torbicu, prvo u pojedinačnim predavanjima, a potom na okruglom stolu.

Diggit

Vuk Ćosić, internet strateg i umetnik, govorio je o tome kako biti korak ispred trendova i dva koraka ispred konkurencije. Prisutnost u digitalnom prostoru mora se temeljiti na vrednostima, moramo imati stav i moramo održavati sisteme koje stvaramo.

Zahvaljujući Barbari Ülen saznali smo da su digitalizacija i kvalitetan sadržaj i te kako od značaja i u farmaceutskoj industriji. Uz pomoć internet strania, senzora koji mere telesnu temperaturu i očitavaju druge znake, mobilnih aplikacija, prisutnosti na društvenim mrežama i sličnom u farmaciji se beleže brojni pozitivni rezultati. Dobijaju se povratne informacije o broju bolesnika, održavaju virtuelna savetovališta, sisteme za poručivanje, e-dnevnike i na taj način se ukupan korisnički doživljaj poboljšava.

Zoran Torbica govorio je o tome kako promovisati turističku destinaciju i hotele uz pomoć konferencije, na primeru nedavno održane Tvitomanije. Naglasak je stavio na upotrebu fotografije, pažljivo birane promotere konferencije, izbor govornika i pravljenje programa, ali i dobru zabavu koja prati ukupno dešavanje.

Pogledajte dešavanja prvog dana sumirana u video klip:


Ilustracije: DIGGIT

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.