Fudbal je jedan od sportova koji ima najvernije fanove širom sveta, a posebno je tako u Brazilu. Ovaj podatak dobija na značaju kada se zna da je Brazil država čija je reprezentacija jedina na svetu koja je igrala na svakom svetskom prvenstvu od ukupno 19 održanih do sada, i osvojila prvo mesto čak pet  puta. Fudbaleri brazilskog porekla su najviše nagrađivani titulom FIFA-e za najboljeg igrača na svetu (8 od 18 dodeljenih). Šta su sve fanovi fudbala spremni da urade za svoj klub u ovoj državi? Sve, pa čak i da doniraju organe.

Ogilvy Brazil pokrenuo je akciju doniranja organa među navijačima sportskog kluba Recife, poznatih po tome što ih u Brazilu smatraju najvernijim i najglasnijim fanovima. Ono što je specifično za ove donacije organa jeste sledeće: primalac organa se obavezuje da će nastaviti da podržava verno i glasno ovaj klub.

Donorske kartice se mogu preuzeti sa aplikacije, ili vam mogu biti poslate na mail, a prema agenciji, rezultati ove kampanje su zadivljujući: zaveštanje organa se povećalo za čitavih 54%, a liste čekanja su značajno smanjene. U ovom promotivnom video klipu možete pogledati kako je kampanja izgledala:

Ovo je ideja koja bi vrlo lako mogla da se proširi na ceo svet, i koju bi mogle zemlje regiona da usvoje, a pogotovo navijači Crvene Zvezde, kojih na teritoriji bivše Jugoslavije defitivno ima najviše, ali i Partizana, Dinama, popularnog Želje i drugih. Sigurno je da na listama čekanja ima i fanova svoh ovih klubova, koji bi rado nastavili da treniraju za omiljeni klub, kada bi im bila pružena nova šansa u životu.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.