Sigurno je da ste čuli za neki od veoma glupih načina da se umre, poput onog kako je umro čovek koji je šibicom hteo da osvetli cisternu u kojoj je stajao benzin, kako bi proverio koliko tog bezina još ima. Veliki broj sličnih smrti nalazi se u knjizi The Darwin Awards Next Evolutionir?t=maritd 20&l=as2&o=1&a=0452295637* koju vam preporučujemo da pročitate prvom prilikom, i dobro se nasmejete. Crni humor, tako je – ali će vas verovatno podučiti da ne radite to isto (ma koliko neke stvari opisane zaista deluju kao nešto što baš nikom ne bi palo na pamet da uradi).

Kroz crni humor je i Metro Trains želeo da objasni da je preskakanje šina između perona jednako glupo kao i da popijete tubu super-lepka. Za kreativu je zaslužna agencija McCann Melbourne – a kampanja je nagrađena prestižnim Kanskim Lavom “Direct Lions Grand Prix 2013“.

Rezultati: video koji imate prilike da pogledate ispod pregledan je skoro 50 miliona puta! Pesmica koja ga prati je bila na top listama čak 10 država iTunes servisa, a sa više od 3 miliona deljenja na Facebooku ova kampanja postala je najviše deljena PSA (Public Service Announcement) ikad.

Međutim, ono što je najvažnije jesu sledeći “opipljivi” rezultati: u tri meseca nakon pokretanja kampanje Metro Trains beleže čak 21% manje nesreća i smrti na tzv. crnim tačkama nego u istom periodu prethodne godine!

“Zarazna” pesmica, duhovita animacija, interaktivni web site – sve zajedno je doprinelo odličnim rezultatima kampanje, i potpuno zasluženom nagradom.

*URL je deo affiliate programa.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.