Avio-kompanije na Facebooku i Twitteru – i nije neka novost. Avio-kompanije koje kvalitetno koriste Instagram još uvek su u manjini, i upravo tu je svoju šansu videla kompanija SWISS International Air Lines, koja je uz pomoć nemačke agencije plan.net krajem januara ove godine plasirala zanimljivu kampanju upravo na ovoj društvenoj mreži.

Budite tamo gde su vaši potrošači, osnovna premisa marketinga u doba društvenih mreža i moderne tehnologije znači da ćete morati da radite 25 sati dnevno, da istražujete i da reagujete brzo. Ako je poznato da Instagram ima više od 100 miliona korisnika širom sveta, razumljivo je zbog čega se sve više kampanja okreće baš tim korisnicima.

Kako je to uradio SWISS? Iskoristili su ono što Google naziva Nulti momenat istine – Zero moment of truth i došli do korisnika dok su oni bili još u fazi istraživanja. Iskoristili su prvi veliki događaj koji je sledio u Švajcarskoj, Ženevski salon automobila (International Geneva Motor Show) i osvojili njegove tzv. #hashtag oznake: #genevamotorshow, #genevacarshow i #salonautogeneve. Svaki put kada bi korisnik Instagrama pretražio fotografije sa ovom oznakom u rezultatima bi se pojavljivale i fotografije SWISS-ovih aviona – ali to nisu bile obične fotografije. One su sadržale informacije o letovima, a čak ste mogli i da rezervišete sedište tako što odaberete fotografiju gde biste želeli da sedite!

Pogledajte video klip u kojem je objašnjena ova kampanja:

U timu je radilo 5 ljudi, utrošeno je 92 radna sata na ovaj projekat, a potrošeno je 0.0023GB protoka podataka.

Rezultati? Nakon lansiranja kampanje, mediji su se zainteresovali i počeli su da pišu o njoj, što je prouzrokovalo nove pretrage korisnika koji su svoje iskustvo i zadovoljstvo delili dalje po društvenim mrežama. Prevedeno na finansijski jezik marketinga: SWISS je dobio ogroman publicitet, a da nije utrošio ni centa na medijsko pokrivanje kampanje.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • […] Većina kampanja na Twitteru ili Instagramu uvede novi hashtag i trudi se da ga promoviše i navede ljude da ga koriste. Retke Instagram i Twitter akcije su inovativne, a o nekima od njih smo i pisali, poput Fiat Abarth 500: Previše brz da biste ga pratili ili Swiss Airlines – Instagram Takeover. […]

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.