Ukoliko ste pogledali parodiju na domaće reklame “Ja pivomleko” moguće je da ste se nakon toga osećali isto kao i ja: dobro ste se nasmejali, a onda se rastužili. Radeći na ovom online magazinu o marketingu punih osam meseci unazad, ne mogu a da se ne zapitam i sama – zašto nema više primera iz Srbije? Nije tačno da ne umemo, i u ovom tekstu ću vas podsetiti na neke od zanimljivih reklama koje smo gledali.

Tip humora sa ovih prostora se ogleda i u kinematografiji: sve je u rečima, sve je tekstu, bilo dijalozima ili monolozima. Čini se da je ista stvar i sa najupečatljivijim reklamama. Da ovaj tekst ne bi bio pretrpan video klipovima, a i zbog toga što smatram da zaslužuju posebne stranice, klikom na označeni link sami možete izabrati kojih ćete se reklama podsetiti.

Lista reklama koju vam donosim je potpuno subjektivna, obzirom da se nisam konsultovala ni sa kim drugim, i postoji mogućnost da se vama nešto ne dopada, a da sam izostavila neke reklame (i kampanje) koje smatrate da su zaslužile da budu pomenute. Podsećam vas da je komentarisanje besplatno, i da vam za ostavljanje komentara treba svega nekoliko minuta – iskoristite svoje pravo i mogućnost, i podsetite me na dobre reklame koje ne bi trebalo zaboraviti.

Sujeverje

Poznati smo kao veoma sujeverni narod: kucamo tri puta o drvo da ne čuje zlo, plašimo se crne mačke koja nam prelazi put, ne idemo ispod merdevina. Zepter osiguranje se poigralo sujeverjem u svojoj reklamnoj kampanji kroz tri video spota kojima smo se smejali, prepoznajući i neke od svojih postupaka. Pogledajte ih na stranici Zepter osiguranje: Da ne čuje zlo (Agencija: Communis)

Tradicija

Kum nije dugme! je čuvena srpska uzrečica, i kum zauzima posebno mesto u životu prosečnog Srbina – a glavnu ulogu igra upravo na svadbi. Kako se jedan kum proveo i gde mu je ostao auto ispričano je u kampanji za Lav pivo, poznatoj kao To, kume! (Agencija McCann).

Poznate ličnosti

Uvek je najlakše iskoristiti poznate ličnosti u promotivne svrhe, često se one i uzimaju za tzv. brend ambasadore. JAT se odlučio da u svojoj kampanji iskoristi skoro sve srpske ambasadore – poznate ličnosti iz različitih sfera umetnosti i sporta. Najupečatljiviji je bio video spot sa neponovljivom Vesnom Trivalić, a sve tri kampanje možete pogledati na stranici JAT Airways: Sve najbolje leti JAT-om.

Bonus:

Humor je uvek dobar izbor, a parodija, koja je šala na račun sopstvene emisije, ne može biti greška. Dva nezaboravna video klipa kao promocija za emisije MTV Cribs i Pimp my ride by Nebojša (Agencija McCann).

Koje  reklame vi pamtite? Šta je na vas ostavilo poseban utisak?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • MTV Cribs/Pimp my ride mi nekako dođe kao najbolja, mada su i ostale sjajne (prva “To kume” je antologijska). A što se sujeverja tiče, Jelen je skoro imao odličnu seriju.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.