Reklamna mreža ETARGET je u toku prethodnih meseci sprovela istraživanje pod nazivom „Da li razbacujete potencijal vaše Internet reklame?“ Cilj ovog istraživanja je bio saznati kako mala i srednja preduzeća razmišljaju o reklamiranju na Internetu. Prikupljeni su odgovori više od 1.300 učesnika koji rade u regionu Centralne i Istočne Evrope, preciznije, sledećih zemalja: Srbija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovačka, Češka.

Najveći broj ispitanika (38%) dolazi iz sektora usluga, e-trgovinom se bavi njih 30%, proizvodnjom 14%, veleprodajom 7%, a maloprodajom 4%. Od jednog do tri zaposlena ima 65% ispitanih, 25% je u kategoriji 4 do 10, između 11 i 30 zaposlenih ima 6% ispitanih, a više od 31 zaposlenog ima 4%. Čak 70% ispitanika je na poziciji direktora ili vlasnika kompanije, 12% ih je sa više od jedne uloge. U marketingu i online marketingu je ukupno 11%.

Najveći procenat anketiranih firmi, njih 56%, koje konstantno ulažu u reklamu dolazi iz Češke. U Srbiji je to 42% kompanija, dok je iz Hrvatske 41%. Kada su u pitanju ciljevi investiranja u reklame, očekivano – glavni cilj je povećanje prodaje (60% Hrvatska, 61% Srbija). Da bi povećali saznanje o brendu, u oglašavanje investira tek 17% kompanija iz Srbije, i 37% kompanija iz Hrvatske. Suprotno ovome, zarad povećavanja saznanja o proizvodima reklamiranje koristi 22% kompanija iz Srbije, a samo 4% iz Hrvatske.

Medijana visine mesečnog budžeta je u Srbiji 34.500 din (36%), u Hrvatskoj do 11.500 dinara (54%). Deset odsto budžeta za reklamiranje u Srbiji više je od 230.000 dinara, dok je u Hrvatskoj ovaj budžet zastupljen sa 3%.

prosecna visina mesecno budzeta za reklamiranje etarget

Za veći format fotografije kliknite na nju.

Udeo online oglašavanja je najviši u Češkoj – čak 74%, dok je u Srbiji 65%, a Hrvatskoj 69%. ETARGET je drugi najčešće korićen alat u skoro svim ispitanim kompanijama. U Srbiji se najviše koristi ETARGET (51%), zatim Facebook (48%) i oglašavanje u pretraživačima (45%). U Hrvatskoj su reklame u pretraživačima na prvom mestu (52%), zatim ETARGET (50%), te Facebook (36%).

najcesce koriscen alat za oglasavanje na internetu etarget

Za veći format fotografije kliknite na nju.

Od reklama u pretraživačima najviše se očekuje da donesu nove narudžbine (Srbija 62%, Hrvatska 59%). Očekivanja od banera kao oglašavanja u Srbiji jesu da donesu narudžbine, ali i da povećaju posećenost (izjednačeno, 43%) dok Hrvatska očekuje 40% narudžbina, ali 23% posećenost i 22% saznanja.

Kada je u pitanju merenje aktivnosti i efekata reklamiranja, rezultat je očekivan: Google Analytics je najrašireniji alat. Koristi se najviše u Mađarskoj – 72% ispitanih, dok ga u Srbiji koristi 66%, a u Hrvatskoj 58% ispitanih.

Što se retargetinga tiče, veliki je broj kompanija koje nisu upućene u značenje ovog načina oglašavanja: 33% ispitanih iz Srbije i 38% ispitanih iz Hrvatske odgovorilo je da ne zna o čemu je reč. U svojim kampanjama ga koristi 50% ispitanih iz Srbije i 52% iz Hrvatske, što znači da je interesantan onima koji su upućeni u ono što retargeting predstavlja.

Kompletne rezultate istraživanja možete preuzeti sa ETARGET stranice.

Šta vi mislite o rezultatima? Kako se u vašoj firmi koristi oglašavanje na internetu?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.