Srbija je od 3. juna konačno dobila izuzetno napredan servis za hostovanje Internet sajtova i Web servisa. Reč je o najmodernijoj i najnaprednijoj cloud platformi koja se oslanja na hardverske, softverske i mrežne resurse najvišeg kvaliteta.

Šta ovo zapravo znači?

Običan Web hosting je za bilo koji ozbiljnji Web sajt prilično prevaziđena tehnologija. Glavni problem ovakvih hostinga je činjenica da je sajt koji se hostuje zapravo «cimer» sa nebrojenim brojem drugih sajtova. Ovakva arhitektura neminovno donosi brojne probleme koji često dovode u pitanje osnovno funkcionisanje Weba. Najčešće se korisnici suočavaju sa nedovoljnim perfomansama servera, ali nisu isključeni ni bezbednostni problemi, kao ni dostupnost uopšte. Dakle, sajt koji na ovaj način «stanuje» na Internetu, imaće slične probleme kao i gost hostela sa ogromnim brojem kreveta. Da li takav dom želite?

Cloud hosting na potpuno drugačiji način obezbeđuje vrhunske perfomanse – najpre, svaki sajt (ili bilo koji drugi servis koji se hostuje) suštinski funkcioniše kao da se hostuje na samostalnom serveru kojem su dodeljene određeni tačno odabrani resursi u hardverskom, softverskom i mrežnom smislu. Tako postavljen server nije fizički zaseban kompjuter, već zapravo predstavlja potpuno izolovani virtualni kompjuter koji egzistira na moćnom velikom serveru – zato se i naziva Virtuelna mašina. Na ovakav način, govoreći običnim jezikom, sebi ste iznajmili stan u super modernoj zgradi, tačno određene kvadrature, sa jasnim rasporedom soba i dogovorenim nameštajem i ne postoji nikakava šansa da vam se neko useli u jednu od soba ili da vam se smanji pritisak vode. Ako jednog dana dođe do situacije da vam je potreban dodatni prostor, ili bilo koji drugi resurs, veoma jednostavno ćete dobiti sve što je potrebno.

Sistem

Iza celog projekta mCloud stoji kompanija Mainsteream. Mainstream d.o.o. je osnovan 2005. godine sa ciljem da pruži izvanredne usluge naprednog Web hostinga. Sa opremom u tri data centra u Srbiji i jednom u USA, peeringom sa svim većim provajderima, odličnim hardverom, vrednim, iskusnim i posvećenim administratorima, hostuju uspešno neke od najvećih i najposećenijih sajtova u Srbiji. Ilustracije radi Mainstream hostuje sedam sajtova iz grupe TOP10 po Gemius Audience rejtingu u Srbiji među kojima su i blic.rs (prvi sajt po posećenosti u Srbiji), novosti.rs, kupujemprodajem.rs, limundo.rs i mnogi drugi. U kompaniji rade mladi vrhunski profesionalci sa zavidnim karijerama upravo iz ove informatičke oblasti.

Uz odlične stručnjake, mCloud je zasnovan na potpuno superiornom hardveru i softveru. Svi serveri su potpisani od strane kompanije Fujitsu, čuvanje podataka se vrši na NetApp storage jedinicama, a mrežno okruženje je bazirano na Cisco opremi. Softversko rešenje za Cloud čini renomirana i veoma napredna OnApp platforma.

mCloud funkcioniše potpuno automatski. Korisnik preko Web sajta može u bilo kom trenutku da kreira server – virtuelnu mašinu po želji, sa odlukom kakve performanse i mrežne resurse server treba da poseduje. Sledi odluka na kom će operativnom sistemu funkcionisati VPS. Na raspolaganju ima automtsku instalaciju Microsoft platforme ili Linux rešenja. Takođe, na virtuelni server je moguće izvršiti automatsku one-click instalaciju najpopularnijih Web skripti poput servisa WordPress, Joomla, Magento, CPanel, Drupal i SugarCRM.

mCloud cover

Ako se korisnik odluči za plaćanje platnom karticom, nakon završene finansijske transakcije, za svega nekoliko minuta željeni servis postaje aktivan. Omogućena su plaćanja i preko računa, a u tom slučaju servis se aktivira po prijemu sredstava.

Veoma bitna karakteristika mCloud-a je što korisnik može da sam kompletno preko self-service protala određuje sve parametre sistema. Ukoliko negde «zapne» na raspolaganju mu je podrška vrhunskih profesionalaca koji će u najkraćem roku odgovoriti na svaki upit vezan za platformu. Naravno, ljudi iz mClouda ne mogu da pružaju podršku za ono što je korisnik postavio na svoj VPS, ali tu su da reše sve upite koji se tiču funkcionisanja platforme.

Korisnicima su na raspolaganju i dodatni servisi za registraciju domaćih i internacionalnih domena, zakup SSL sertifikata, upotreba DNS servera, dodeljivanje IP adresa prema potrebama i slično.

Značaj ovakve platforme

Pokretanje ovakvog servisa kakav je napravio mCloud je od veoma velikog značaja za razvoj malog i srednjeg biznisa u Srbiji. Naime najveći broj malih i srednjih firmi u svetu se jako oslanja na Internet servise, počevši od osnovnih kao što su Web i e-mail, do nešto naprednijih kao što su e-commerce, do kompletnog baziranja poslovnih procesa na Internetu korišćenjem softvera za upravljanje projektima, brigu o korisnicima i slično. Da bi ovakvi servisi funkcionisali, neophodno je pouzdano i kvalitetno hosting rešenje, koje se lako može adaptirati novonastaloj situaciji (na primer potrebom za jačim serverom, većim saobraćajem i slično), i sve to po prihvatljivoj ceni. Takvo rešenje do sada nije bilo prisutno da domaćem tržištu.

Ovako napredan servis će omogućiti pokretanje novih poslovnih rešanja na Internetu, odnosno unapređenje postojećih. Činjenica da iza mClouda stoji kompanije Mainstream koja hostuje najveći broj velikih sajtova u zemlji garantuje kvalitet servisa i garantuje da mCloud može biti vaša pouzdana platforma za Internet poslovanje.

 Sve dodatne informacije možete pronaći na www.mcloud.rs ili putem telefona 011 4409440.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.