Tokom sedmice između 2. i 16. juna, marketingITD je objavio ukupno 22 teksta. U ovom pregledu biće navedeno najinteresantnijih 7, a kriterijum jesu vaši glasovi na društvenim mrežama, tačnije: koliko puta je neki tekst bio podeljen na Facebooku, Twitteru i mreži Google +.

1. “Ja pivomleko!” Parodija na oglasne kampanje u Srbiji

Društvenim mrežama se par dana već širi video klip – parodija pod nazivom “Ja pivomleko! Jelav Krava!”, koji se na zabavan, satiričan način osvrće na trenutno stanje u reklamnoj industriji u Srbiji.

Parodija oglasnih kampanja u Srbiji: Ja pivomleko, ili zašto je marketing u Srbiji u krizi?

2. Coca-Cola poklanja Srbiji 45 teretana na otvorenom

Društveno odgovorno poslovanje je termin koji i kompanije u Srbiji i regionu sve češće koriste, no, nažalost – vrlo često bez osnova. Retke su kompanije koje se zaista i posvete tome na pravi način, i, čast izuzecima, ali uglavnom se svodi na neke sitne promocije i poklone.

Coca-Cola se odlučila da bude ona kompanija koja je uradila nešto zaista društveno odgovorno: pokloniće gradovima u Srbiji čak 45 teretana na otvorenom.

3. Snažna emotivna poruka Bernasa: Porodica je zauvek

Svi smo bili deca, i svi smo odrasli, a neki od nas već imaju i svoju decu. Često smo, međutim, baš prema najbližima najsuroviji i emocije štedimo najviše pred njima. Ponekada je zaista lako zaboraviti lepe stvari, zaboraviti na to koliko se volimo, i koliko nam malo nedostaje za osmeh i sreću.

Ovo je video klip koji će vas podsetiti na ono najvažnije u životu: Bernas: Porodica je zauvek [VIDEO]

4. @predsednikrs postao verifikovan nalog na Twitteru

Srbija sigurno nije prva država čiji je predsednikotvorio nalog na Twitteru, niti je prvi predsednički “potvrđeni” (eng. verified) nalog, ali je sigurno među manjim državama, što po broju stanovnika, što po broju korisničkih naloga.

Twitter nalog predsednika Republike Srbije postao “verified”

5. Potpišite donorsku karticu i neka vaše srce zauvek kuca za vaš omiljeni fudbalski klub

Fudbal je jedan od sportova koji ima najvernije fanove širom sveta, a posebno je tako u Brazilu. Ovaj podatak dobija na značaju kada se zna da je Brazil država čija je reprezentacija jedina na svetu koja je igrala na svakom svetskom prvenstvu od ukupno 19 održanih do sada, i osvojila prvo mesto čak pet  puta. Fudbaleri brazilskog porekla su najviše nagrađivani titulom FIFA-e za najboljeg igrača na svetu (8 od 18 dodeljenih).

Šta su sve fanovi fudbala spremni da urade za svoj klub u ovoj državi? Sve, pa čak i da doniraju organe: Donirajte srce, i neka ono nastavi da kuca za vaš najdraži tim

6. Piješ i voziš? Ova kampanja će te otrezniti u jednom trenutku

Nedavno smo pisali o kampanji koju je MINI pokrenuo protiv šminkanja za volanom, a nešto slično (mada mnogo drastičnije) urađeno je u jednom londonskom pabu, ali kao kampanja protiv vožnje u alkoholisanom stanju.

Ciljna grupa agencije Leo Burnett (UK) bili su muškarci, a verujemo da su se posle ovoga sigurno otreznili: THINK! Kakvog uticaja bi alkohol mogao imati na vaše veče?

7. “Photoshop Live” – postaćete deo reklame, makar na nekoliko minuta (dok ne dođe autobus)

Stojite na autobuskom stajalištu, najnormalnije čekate da dođe vaš prevoz, i iz dosade razgledate po stanici. Pogledate u mini-bilbord, i vidite – sebe. I to kako vas neko “fotošopuje” uživo! Kako biste reagovali?

Verovatno isto kao i veseli ljudi sa ovog video klipa: Dok čekate autobus postaćete deo reklame u akciji “Photoshop Live”

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.