Društvenim mrežama se juče i danas širi video klip – parodija pod nazivom “Ja pivomleko! Jelav Krava!”, koji se na zabavan, satiričan način osvrće na trenutno stanje u reklamnoj industriji u Srbiji:

Iza ove parodije stoji, kako piše na njihovoj web stranici, grupa entuzijasta, koja se zapitala: zašto je marketing u Srbiji u krizi, tj. zašto niko u Srbiji ne pokrene polemiku o etici i moralu (srpskih firmi koje plaćaju i marketing agencija koje sprovode) kampanja koje se plasiraju na našem tržištu.

O kampanji “I ja pivomleko” navodi se sledeće:

“I ja pivomleko” je rezultat ukrštanja nekoliko trenutnih kampanja, sa glavnom temom koja je preuzeta iz nepotpisane (jer “niko ne zna” da li je to Salford finansirao) reklame “i ja pijem mleko”, koja promoviše (srpsko) mleko, tako nehajno, sa značajnim budžetom i veoma “uticajnim” akterima, bez jasne poruke ili barem direkcije, šta to treba da objasni potrošačima. Da li je sad mleko OK, samo zato što ga konzumiraju najpoznatiji (i manje poznati) srbi i srpkinje?

A da je ovo samo tek početak njihove akcije, jasno je iz sledećeg:

U narednom periodu će biti objavljeni tekstovi koji će detaljnije objasniti kako se od reklame “Neka čeka Ceca” došlo da isti akteri učestvuju i u promociji mleka i piva.

Kao autorka ovog i brojnih drugih tekstova na ovoj adresi, ali i osnivač i gl. i odg. magazina marketingITD ne mogu, a da se ne saglasim sa navodom da je advertising u Srbiji na veoma lošem nivou. Trudimo se da pokažemo čitaocima najinteresantnije primere advertisinga iz celog sveta – a u tome nikako da se nađe i neki zaista kvalitetan i aktuelan primer iz Srbije.

Zašto je advertising, odnosno, oglašavanje kao kreativa u Srbiji u krizi? Da li je u pitanju nedostatak novca? Nedostaju li kreativci na tržištu rada? Ili jednostavno nema potrebe raditi bilo šta kvalitetno i kreativno, kada i ono što se nudi “prolazi”, očito, bez većih problema?

Tabloidi izgovor nalaze u stavu: to je ono što tržište traži, mi im samo nudimo ono što oni žele! Čini se da ovaj stav može da se primeni i na oglašivače: potrošači ionako kupuju naše proizvode, zbog čega bismo se još više trudili?!

Vređaju li vas reklame poput kampanje za mleko, ili deterdženta za veš koji se baš uvek pronađe u torbi u sred izlaska? Da li vam, ako ste žena koja pije pivo, smetaju reklame u kojima se potencira da u pivu mogu i umeju samo muškarci da uživaju? 

Šta je, prema vašem mišljenju, najveći problem oglašivača u Srbiji?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.