Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić pojavio se u reklamnoj kampanji “Vežite pojas” koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja. Poruka kampanje zasnovana je na statistikama koje pokazuju koliko je Srbija u zaostatku za razvijenim zemljama kad je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Osim podatka da pojas vezuje samo 61% vozača, 58% suvozača a tek 3% ljudi na zadnjem sedištu, važno je da znamo razloge za ovu kampanju.

Godišnje u Srbiji se dogodi 60.000 saobraćajnih nesreća u kojima život u proseku izgubi 800 ljudi. Na ovih 800 smrti godišnje, čak 10% su deca!

Upravo zato, potrebna nam je dovoljno efektna kampanja kako bismo edukovali javnost. Reklama je kvalitetno osmišljena: kombinacija snažne retorike, uticajne ličnosti i zastrašujućih statistika iz OFF-a će okupirati pažnju velikog dela javnosti i verovatno doprineti da se ovi podaci narednih godina promene na bolje.

Reči koje predsednik koristi veoma podsećaju na rečnik političkih kampanja, a poznato je koliko su one efektivne čak i kad iza njih stoji “prazna” priča. Ovog puta politička retorika je u službi bezbednosti u saobraćaju, a zvuči dobro i koristi se opravdano, iz jasnih razloga.

Pogledajte kako izgleda video klip ove kampanje:

“Dragi prijatelji, brojevi koje ste videli nisu samo obična statistika, reč je o dečijim životima!”

Ukoliko razmislite još dublje o pozadini ovih reči, i činjenice da ih izgovara čovek koji je bio tehnički direktor pogrebne ustanove, dakle sigurno zna o čemu govori – ko se ne bi zamislio!

Zato: vežite pojas i potrudite se da ne postanete deo ovih strašnih statistika.

Kako se vama čini ova kampanja? Da li smatrate da može da promeni stanje u saobraćaju i navike vozača?

O autoru/ki

Dunja Lazić

Kreativna i hiperaktivna, još jedna zavisnica od inovacija i informacija. Ako je sadržaj kralj, ona je engleska kraljica.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.