Biti biciklista je uzbudljivo, ali i sve opasnije. Za jednog vozača bicikla najbitnija je bezbednost. Jedan od načina da ostanete bezbedni jeste da ostali učesnici u saobraćaju znaju koje su vam “namere”.

Upravo uz pomoć tehnologije  iBackpack, ovako nešto je moguće. Reč je o rancu koji je dizajnirao Soohun Jung, a koja ima za cilj da omogući biciklistima da komuniciraju sa ostalim učesnicima u saobraćaju. iBlackpack funkcioniše preko tableta i pametnog telefona. Smartphone može poslužiti kao retrovizor i kao prenosnik informaciia na tablet.

 

ibackpack-2


Ugrađeni transparentan prozor prikazuje ekran tableta, signalizirajući ostalima na koji stranu će biciklista da skrene, ali i da li će usporiti.  Sve što je potrebno za komunikaciju je da pređete prstom preko smartfona koji se nalazi na kormanu vašeg dvotočkaša. Inovativna tehnologija takođe deluje kao “pametni” retrovizor putem kog će vozač bicikla moću da ima uvid u stanje iza sebe, a koje će mu biti prikazano na telefonu ili  pomoću kamere na tabletu.. Ova tehnologija bi mogla da bude vredna investicija koja bi doprinela da biciklisti budu bezbedniji.

 

Soohun Jung dolazi iz Južne Koreje i bavi se dizajnom unikatnih tehnoloških proizvoda među kojima je i iBackpack. Na njegovom sajtu možete pogledati i ostale pametne proizvode.

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.