Do prvog septembra i nove poslovne sezone ostalo je ravno 8 nedelja. Obzirom da se preko leta uglavnom manje radi, zbog godišnjih odmora, (osim ukoliko vam je posao sezonski i najviše posla imate upravo sad), više odmara, putuje i uživa. Moj predlog je da se ovog leta posvetite na prvom mestu sebi, i radu na sebi. Kako bih vam u tome pomogla, donosim listu od 8 knjiga, za svaku od 8 nedelja koliko je ispred nas.

Obzirom da ne bi bilo fer da vam preporučujem knjige koje još uvek nismo obradili u recenzijama, izbor je morao biti sužen samo na knjige o kojima smo već pisali. Od 25 koliko ih se trenutno nalazi na polici u našoj Biblioteci, odabrano je 8 za koje smatram da pre svih drugih zaslužuju da ih pročitate. Kako uvek poštujem glas i volju naroda, rukovodila sam se i glasovima čitalaca: prilikom izbora knjiga za ovu listu u obzir sam uzela i koliko su puta recenzije pročitane i deljene po društvenim mrežama.

1. Mit o preduzetništvu (Gerber)

Lista počinje knjigom koju sam vam preporučila sledećim rečenicama:

Ukoliko vam se smučio vaš posao i razmišljate da postanete preduzetnik, ovo je prava knjiga za vas. Takođe, ako ste preduzetnik, i smučio vam se vaš posao, ovo je prava knjiga za vas.

i stojim iza te preporuke i dalje. Mnoge greške o kojima piše Gerber primetila sam i kod sebe, i naučila kako da ih ispravim, i na koji način da usmerim svoj rad i svoje poslovanje.

Autor kaže da je za svaki uspešan posao neophodno da objedini tri stručnjaka: Tehničara, Menadžera i Preduzetnika. Svaki čovek u sebi sadrži sve tri osobe, ali su one izuzetno retko dobro izbalansirane – a ovo može da bude veliki problem ukoliko ste preduzetnik, jer vam uspeh posla zavisi upravo od balansa ove tri osobe u vama.

2. Princip 80/20: Tajna kako postići više sa manje (Koch)

Paretovo pravilo 80/20 utvrđeno je još pre jednog veka, ali se u poslednje vreme sve više govori o njemu. Ovaj princip kaže da se 80% događaja desilo zbog 20% uzroka – da se 80 % postignutog rezultata postiže u 20 % od ukupnog vremena tokom rada, da 20% proizvoda/usluga nosi 80%% zarade, i tako dalje.

Ako vam na prvi pogled ovo deluje isuviše kao prazna priča, razmislite o kompaniji Apple. Oni nemaju hiljade proizvoda, imaju ih tek nekoliko, a ipak – brend Apple jeste najvredniji brend na svetu. Naučite kako da ovo primenite na organizaciju svog vremena i rada, kao i na svoju firmu, ili sektor koji vodite, i sigurno je da rezultati neće izostati.

3. Gerila PR 2.0 (Levine)

Svi želimo da napravimo proizvod/uslugu o kojoj će preko noći svi na svetu čuti. Ovo nije nemoguće, ali uglavnom podrazumeva popriličan finansijski trošak. Međutim, ako primenite tzv. guerrilla PR, širenje buzza i ne mora da bude nešto preterano skupo.

Kroz najčešće sopstvene primere (kampanje na kojima je on radio), Levine se potrudio da objasni principe odnosa s javnošću i najbolje primere iz prakse, i uz objašnjenje zašto je realizacija baš te ideje dala očekivane rezultate. Cilj ove knjige je da vam dokaže da su skupe kampanje nepotrebne kada imate kreativnost da osmislite one za koje nije potrebno mnogo ulaganja, a daju najbolje rezultate.

4. Fizika budućnosti (Kaku)

Ovo nije ni knjiga o biznisu, ni knjiga o marketingu – ali je knjiga o (predviđanju) budućnosti. Svako ko se ozbiljno bavi bilo kojim poslom zna da se ne može postaviti prava strategija bez dugoročnog planiranja. Uzevši u obzir koliko se brzo danas razvija tehnologija, čak i plan za 3 godine unapred deluje suviše optimističan. Uz pomoć ove knjige možete naslutiti u kojem pravcu će se razvijati sve(t).

Jedan od najpoznatijih futurista i teoretičar fizike, Michio Kaku, uz pomoć više od 300 vrhunskih svetskih naučnika, napisao je predviđanje budućnosti, a na osnovu pažljivo procenjenih parametara.

Obzirom da je knjiga podeljena na 8 delova, koncentrisanih oko generalnih naučnih područja (budućnost kompjutera, budućnost medicine, budućnost energije, nanotehnologija itd.), i da se svako predviđanje deli na tri doba: Bliska budućnost (do 2030. godine), Sredina veka (2030. – 2070. godine) i Daleka budućnost (2070. – 2100. godine), možete odabrati i da pročitate samo Blisku budućnost za onaj deo koji je vama najvažniji za poslovanje.

5. Kako kreirati, ovladati i dominirati tržištem (Kotler)

Nije moguće praviti kvalitetnu listu knjiga o marketingu ili menadžmentu, a ne pomenuti Philipa Kotlera u njoj. Pored knjige “Marketing menadžment”, ova je jedna bez kojih se ne može ozbiljno pristupiti učenju o marketingu i radu u toj oblasti.

Tržište je potrebno kreirati tako da napravite odgovarajući proizvod za njega. Zadovoljiti potrebe potrošača osnovno je polazište. Cilj ove knjige je da vam pomogne da postavite dobru bazu – kreirate tržište, i zatim da pravilno njime vladate. Citat iz knjige:

Današnje kompanije, koje su mudre, sebe ne vide kao kompanije koje prodaju proizvode. Sebe vide kao kompanije koje stvaraju kupce od kojih ostvaruju profit. One ne samo da žele da stvaraju kupce, već žele da ih “poseduju” doveka.

6. Svi marketinški stručnjaci su lažovi (Godin)

Sumnjam da se bavite marketingom, a da nikad niste pročitali nešto što je pisao Seth Godin, ili da “švrljate” po internetu godinama, a da niste čitali njegov blog. Jednostavan i zanimljiv stil kojim piše, aktuelne i korisne teme nešto su po čemu je prepoznatljiv, kako “offline” tako i “online” čitaocima.

U ovoj knjizi se bavi pripovedanjem (storytelling) kao marketinškim alatom i kroz primer naslova svoje knjige (i brojnim drugim primerima) objašnjava na koji način ono deluje, kako mu se pravilno posvetiti i zbog čega postaje sve važnije u današnjem svetu oglašavanja i poslovanja uopšte.

7. Talenat je precenjen (Kolvin)

Kada kažete “Ja za to nisam talentovan/a!”, vi zapravo sebi dajete izgovor za nešto što niste uradili, niste čak ni pokušali, ili ste prerano odustali. Uspeh nije nositi gene za nešto – zapravo, naučnici još uvek nisu uspeli da dokažu da tako neki geni postoje. Uspeh dolazi kao posledica rada, vežbanja, zalaganja i truda. Ne verujete?

 Mislite da se Tiger Woods rodio da bude najbolji igrač golfa, a Mike Tyson ima gene za boks? Verujete li da se Warren Buffet, kako i sam kaže,  rodio da bude biznismen? Smatrate da ste predodređeni ili ne da uspete (samo) onime što ste nasledili od roditelja i nosite u DNK strkturi? u ovoj knjizi ćete dobiti brojne primere zašto to, nažalost ili na sreću, nije tako. Ovu knjigu sam namerno postavila za pretposlednju na listi, da vam da elan za novu radnu sezonu, i da vam na pravi način objasni da vaš uspeh zavisi samo i isključivo od toga koliko mu se posvetite.

8. Vaš marketing je pušagija (Stevens)

Ovo je knjiga koja se našla na listi zbog toga što će vam dati potpuno drugačiji pogled na marketing, i što dira u osnove svega onoga što ste učili (i pročitali u prethodnih 7). Ne tvrdim ni da je autor potpuno u pravu, niti da greši u bilo čemu. Smatram da, zbog svoje drugačije perspektive, potrebno da joj se pruži šansa, jer vam može pomoći da razumete marketing i tržište na pravi način.

Verovatno ćete je čitati i nervirati se, odmahivati glavom i rukom, setiti se svih onih bezveznih reklama koje ste ikada videli (i koje u pola noći možete da ponovite, i objasnite za čega su), kao i svih onih super reklama koje su imale odličnu priču, produkciju i koštale više nego što iznosi godišnji budžet jedne omanje države (ali nekako ne možete da se setite šta se u njima baš tačno reklamiralo). Dajte šansu i nečemu drugačijem, ne može da odmogne, u svakom slučaju.

Kako se vama čini ova lista? Da li ste pročitali neku, ili sve knjige iz nje? Koju knjigu u vezi sa poslovanjem i/ili makretingom biste vi preporučili za obavezno čitanje preko leta?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.