Naučna istraživanja uglavnom nisu dovoljno interesantna široj publici, i retko ko od običnih ljudi nađe za shodno da učestvuje u finansiranju nekog projekta makar i skromnom novčanom donacijom. Australijsko udruženje za multiplu sklerozu (Multiple Sclerosis Australia) odlučilo je da skrene pažnju na značaj novca za istraživanja neobičnim i veoma efektivnim performansom na ulici.

U staklenoj kutiji sedi naučnik i ne radi ništa, zapravo, deluje kao da spava: ruke mu stoje mirno pored tela, a glava oborena i oči zatvorene. Kako bi počeo da se bavi svojim poslom, morate ubaciti novčić u kasu od njegove improvizovane laboratorije. Čim je novčić ubačen, naučnik se budi i kreće sa svojim radom, koji prestaje kada novca nestane.

Klik na fotografiju će je uveličati:

Coin-Operated-Scientist

Rezultati kampanje nisu poznati, ali je sigurno da je ostavila snažan utisak na prolaznike, ali i javnost, jer je kroz medije za ovu ideju saznao ceo svet  – lansirana je još 2007. godine, a i pet godina kasnije i dalje se priča o njoj.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.