Kada smo pisali o Facebook Logout iskustvu, mnogi su bili skeptični, pitali su se koliko se uopšte ljudi izloguje, zašto bi neko pogledao reklamu nakon logouta ili koliko će njih uopšte odlučiti da se ponovo uloguje kako bi lajkovalo stranicu koja se reklamira.

Web Media Agency je za svog klijenta L’Oreal Balkan odlučila da kreira ovu premium reklamu i sama se uveri u njenu uspešnost. Sudeći prema prvim rezultatima: poprilično je uspelo! Reklama je prikazana 4.200.000 puta a videlo ju je oko 1.200.000 korisnika (od oko 3.500.000 korisnika u Srbiji). Impresivna brojka.

Promo video, sastavni deo tzv. LOX formata, prikazan je 46.586 puta što se na broj od 1.200.000 čini dosta malo, ali obzirom na ograničeni period od 24 sata trajanja reklame i prosečan broj pregleda drugih online reklama, ovo i nije toliko loša brojka.

Da pogledamo činjenice i merljive rezultate: kako je naš autor Miloš Raičević na svom blogu Lajavi Krelac istakao, stranica Garnier Srbija je pre početka oglašavanja brojala 84.846 fanova a danas ima 86.023. Dakle, mnogo buke ni oko čega ili u ovom slučaju, mnogo novca i PR-a da bi se privuklo 1177 fanova.

No, da li je Facebook Logout Experience uopšte namenjen povećanju broja fanova i interakcija na ovoj društvenoj mreži? Prema mom mišljenju, ne. Niko ne očekuje da se izlogujete, pogledate reklamu pa ponovo ulogujete da biste lajkovali stranicu koja je istu plasirala. Facebook LOX očekuje da pogledate promo video, saznate više o proizvodu i na kraju, da ga kupite.

Za razliku od tradicionalnih načina oglašavanja, Facebook LOX neće povećati interakcije ili broj fanova, ovaj format jednostavno omogućava da vašu reklamu pogleda što više ljudi.

Premium LOX format je izabran jer je u vremenskom roku od samo 24h moguće dopreti do svih korisnika Facebooka (kojih je u Srbiji preko 3.5 miliona) koji tokom trajanja kampanje urade logout sa svojih profila. Pored navedene, prednosti koje LOX donosi oglašivačima su kombinacija nekoliko oglasnih formata i vidljivost isključivo njihove reklame.

Ostaje da vidimo koliko će ova kampanja uticati na prodaju Olia boje za kosu koja je bila predmet oglašavanja.

Da li ste i vi izlogovali u petak, 28. juna? Koji je vaš stav po pitanju ovog vida oglašavanja?

O autoru/ki

Dunja Lazić

Kreativna i hiperaktivna, još jedna zavisnica od inovacija i informacija. Ako je sadržaj kralj, ona je engleska kraljica.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.