Negde na severnoameričkom kontinentu, u doba rata za nezavisnost, vidno prepadnuti britanski vojnik istrčava iz šume i sa strahom u očima svojim saborcima i pretpostavljenima saopštava da se Amerikanci približavaju. Glasni, nadmoćniji, ogrnuti prepoznatljivom zastavom, sa Georgom Washingtonom za volanom tada novog Dodge Challengera, u punoj brzini oni izlaze iz šume i rasteruju Britance potpuno zatečene prizorom, i sve to uz spor i pun zvuk violine i spikera koji nas podseća da Amerika nikada nije promašila kada su u pitanju automobili i sloboda.


Ovoliko, dozvoliću sebi autorsku slobodu i reći, patetična i kič TV reklama mogla je biti puštena jedino na Super Bowlu, međutim, to se 201o. godine nije dogodilo. Reklama je premijerno prikazana na utakmici između reprezentacija SAD i Engleske, tokom Svetskog prvenstva u (pravom, ne američkom, prim. aut.) fudbalu. Danas, u 2013. godini FIAT se poigrava američkim nacionalnim ponosom. Istorijski okvir je isti, ali su strane obrnute — uplašen osvete, Amerikanac uzbunjuje selo urlajući kako Britanci napadaju, međutim, po boljem osmatranju, vidi da su na putu ipak Italijani. Uz zvuke pesme Children of the Revolution u gradić ulaze automobili marke FIAT— 500500L, a žene ih dočekuju raspuštene kose i otkrivenih nogu i ramena, uz komentar: “Ovo će biti mnogo bolje od Bostonske čajanke!”

FIAT ovom TV reklamom nastavlja svoju do sada ne toliko masovnu invaziju na severnoamerički kontinent, koji je u međuvremenu saznao da 500L dolazi iz iste fabrike koja im je pre dve decenije podarila najgori automobil svih vremena. Ipak, na radost Kragujevčana, tu vest su prihvatili sa oduševljenjem, te je kompaniji FIAT jedini preostali zadatak da nastavi sa uspešnom promocijom novog brenda.

O autoru/ki

Đorđe Sugaris

Zaljubljenik u novinarstvo, znanje i automobilizam. Borac za kulturu, inovativnost i civilizovano društvo.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.