Do sada smo pisali o pametnim satovima za nas odrasle, i borbi između kompanija LG, Apple i Samsung na ovom polju. Čini se da je neko shvatio da postoji i mikro-niša: korisnici koji su nešto mlađi. Napravljen je prototip uređaja koji u sebi sadrži telefon, lokator, sat, pri tome je vodootporan i dizajniran tako da svako dete poželi da ga ima. Ime mu je Filip i ima za cilj da roditeljima omogući jednostavan i brz kontak sa decom bez obzira gde se ona nalazila.

Proizvodi se u četiri različite boje i ima ugrađen GPS i Wi-Fi sistem, GSM radio i podržava praćenje lokacije. Roditelji mogu da koriste svoj iOS ili Android telefon kako bi videli gde im se deca nalaze. Pored toga, oni mogu da pozovu dete i razgovaraju s njim preko ovog SmartWatcha dok je Filip  ograničen na slanje poziva do pet brojeva, koji su odobreni od strane roditelja. Takođe, sat može da prima (ali ne i da šalje) poruke.

Preko pametnog sata napravljenog za decu, u svakom momentu možete locirati svoje dete, ali i odrediti mu tzv. sigurnu zonu. Ukoliko napusti  zonu koju ste za njega odredili kao sigurnu, bićete istog trena obavešteni. Isto tako, Filip će vas obavestiti kad vam dete stigne na odredište obeleženo u sigurnoj zoni, poput škole i biblioteke.

filip colors

Uređaj sadrži i crveno dugme za hitne slučajeve. Kada se ovo dugme zadrži oko tri sekunde, dešava se sledeće: uređaj šalje tekstualnu poruku na pet brojeva iz memorije i šalje podatke o lokaciji. Zatim počinje da snima zvuk ambijenta u kom se dete nalazi. Potom poziva prethodno unete brojeve telefona po redosledu: ako nema odgovora na prvi poziv, Filip poziva sledeći broj i tako dalje.

U slučaju da nema odgovora ni na jedan od pet brojeva iz imenika, Filip može direktno da pozove hitnu službu.

Bezbednosni uređaj koji bi umnogome olakšao roditeljima, na žalost, još nema cenu i nema naznaka koliko bi koštale usluge koje on pruža.

Da li biste vi koristili ovaj uređaj? Koliko biste bili spremni da platite za njegove usluge?

Ilustracije: GIGAOM

O autoru/ki

Tamara Dragić

Diplomirani novinar. Nepopravljivi oprtimista. Nikad oportunista. Trvrdoglavo apoliticna. Supruga, majka... veliko dete!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.