Na nedavno održanoj konferenciji pod nazivom Kablovski programi i tržište oglašavanja u Srbiji izneti su zanimljivi rezultati istraživanja. Gledamo televiziju duže od evropskog proseka, četrdeset odsto stanovništva ima dva i više TV uređaja, a signal “primamo” više sa kablovske nego sa “obične” antene.

Prema rezultatima merenja agencije Nielsen Audience Measurement Serbia, čak 87% domaćinstava koji koriste više televizijskih kanala nalazi u Beogradu. Slede Severna Vojvodina sa 66%, pa Centralna Srbija sa 60% domaćinstava.

Gledanost nacionalnih TV stanica opada i taj trend prisutan je od 2010. godine. Prema podacima za period od januara do aprila 2013, nacionalne TV stanice učestvuju u ukupnoj gledanosti sa više od 75 odsto. S druge strane, u kablovskom sistemu nacionalne stanice imaju udeo u gledanosti od 62 odsto.

 TV Pink je ove godine prvi put posle mnogo godina prestigao prvi kanal RTS-a po gledanosti, dok se na trećem mestu našla Prva televizija. Od kablovskih programa najgledaniji je Pink 2, potom dečiji kanali Ultra i Minimaks, pa Discovery, Sportklub i Eurosport.

„U aprilu su najgledaniji bili kanali koji emituju filmski i serijski program. Slede dečiji, dokumentarni, pa sportski programi. Nijedan od kablovskih kanala, međutim, nije dominantan po gledanosti“, ukazao je Predrag Lozović iz agencije Nilsen.

Istraživanja ove agencije pokazuju i da domaćinstva u Srbiji poseduju ukupno 3,6 miliona televizora, da 61% njih ima samo jedan TV aparat, svaki treći ima dva, a 8% ima tri i više uređaja.

Aleksandar Gajović, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, konstatovao je da u javnosti postoji zabluda da građani koji imaju kablovsku televiziju „plaćaju dve pretplate“. Prema njegovim rečima, kablovskim operatorima se plaća „dovođenje usluga do svakog potrošača“, dok je pretplata za javni servis „obaveza koja postoji u svim evropskim zemljama“. Gajović je naglasio da je pretplata za javni servis obavezna, a da li će tako ostati, „videće se nakon javne rasprave o medijskim zakonima koji su u pripremi“.

On se osvrnuo i na opštu situaciju na medijskoj sceni Srbije, ukazujući da trenutno postoji veliki broj medija u zemlji, kao i da je teško reći koliki je tačan broj jer se situacija menja iz dana u dan. Sve to, kako kaže, diktiraju ekonomski uslovi.

„Kada je reč o oglašavanju, treba podsetiti da oglašivači plaćaju prostor onome ko se najviše gleda, odnosno najviše čita, mada je gotovo nemoguće utvrditi koliki je tačan tiraž novina u Srbiji. Informacije koje iznose mediji o svojim tiražima treba uzeti sa zadrškom i sumnjom, utoliko pre što nije svaki list svakog dana najčitaniji i najtiražniji kao što tvrde. Što se gledanosti tiče, u Srbiji zasad postoji samo jedna agencija koja se bavi merenjem auditorijuma” – istakao je Gajović.

O procesu digitalizacije Aleksandar Gajović je rekao sledeće:

„Digitalizacija bi trebalo da reši mnoge probleme sa kojima se suočavamo u ovoj oblasti. Mislim, pre svega, na kvalitetniji TV signal i bolju kontrolu onoga što gledamo na malim ekranima. Što se tiče dinamike procesa digitalizacije, mi smo kao zemlja gotovo na evropskom rubu. Činjenica je da su gotovo sve evropske zemlje već završile taj proces.“

Nataša Mitić, direktorka prodaje oglasa Foks International Channels Serbia, iznela je podatak da je Srbija na vrhu liste evropskih zemalja po gledanosti televizije, po čemu je jedino Rumunija u regionu ispred nas, dok su odmah iza Srbije Mađarska i Hrvatska. Poredeći zemlje po pokrivenosti kablovskom televizijom, ona je istakla da je na prvom mestu u Evropi Holandija sa 98% pokrivenosti, dok se Srbija nalazi negde na sredini sa pokrivenošću od 51%, prema podacima iz prošle godine. Na dnu lestvice nalaze se Francuska sa 28 odsto i Španija sa samo 23 odsto pokrivenosti „kablom“.

Izvor: Danas

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.