Svetska umetnička zvezda Marina Abramović pokrenula je kampanju na internetu za prikupljanje 600.000 dolara za izgradnju instituta za performans u Hadsonu, a već prvog dana te akcije obezbedila je podršku više od 160 donatora koji su obećali više od 17.000 dolara. Akcija traje do 25. avgusta, a prati je i intenzivna kampanja Instituta Marine Abramović (MAI) na društvenim mrežama na internetu.

Za potpuni završetak renoviranja zgrade i početak rada MAI ukupno je potrebno 20 miliona dolara.

Marina Abramović je finansirala nultu fazu tog razvojnog procesa time što je kupila zgradu u Ulici Kolumbija 620 u Hadsonu u državi Njujork za 950.000 dolara. Finansirala je i šestomesečni rad osoblja MAI i naručeni arhitektonski koncept projekta, čiji su autori nagrađivani holandski arhitekta Rem KoolhaasShohei Shigematsu, direktor renomirane arhitektonske firme OMA iz Njujorka.

Prema navodima MAI, Abramovićeva je ukupno do sada izdvojila iz svog džepa 1,5 miliona dolara za taj ambiciozni projekat. Za novu fazu potrebna joj je pomoć prijatelja, poštovalaca i najšire javnosti.

Akcija prikupljanja novca za MAI pokrenuta je na sajtu Kickstarter, jednoj od najvećih onlajn platformi za javno doniranje predloženih projekata (crowdfunding).

Predviđene su i svojevrsne nagrade za donatore, u zavisnosti od sume koju izdvoje. Tako će oni koji doniraju pet dolara dobiti 8-bitnu video igricu “Digital MAI”, dok će oni koji izdvoje 25 dolara moći da uživo prate prenos demonstracije vežbi zasnovanih na “Abramović metodu”. Za 50 dolara moguće je dobiti arhitektonske materijale OMA koji se odnose na MAI. Oni koji doniraju 100, 1.000 ili 10.000 dolara dobiće digitalne sertifikate, a mogu da izaberu još nekoliko nagrada. Tako se za sponzorstvo u iznosu od 1.000 dolara može dobiti DVD set sa retkim intervjuima i materijalima iz 40-godišnje karijere Marine Abramović, od kojih neki nisu nikada javno predstavljeni. Taj paket uključuje video, audio i tekstualne intervjue, kao i fizičku kopiju knjižice MAI sa potpisom umetnice. Više sponzorske sume omogućavaju različite vrste saradnje sa Abramovićevom, pa čak i odlazak sa njom na neki događaj ili ručak u Njujorku.

Marina Abramovic Institute Founder

Prema statističkim podacima sajta Kickstarter, do sada je bila jedna donacija od 5.000 dolara, tri po 1.000, dve po 500… Najviše ih je bilo po sto dolara. Najmanji iznos koji je moguće donirati je jedan dolar.

Ukoliko tokom 30-dnevne kampanje ne bude prikupljeno 600.000 dolara, čitav poduhvat biće proglašen neuspešnim, a svima koji su obećali pomoć neće biti skinuta obećana suma sa računa.

Marina Abramović je u poruci potencijalnim donatorima navela da je često rizikovala u životu iako nije znala kakav je kraj moguć. “Takođe sam znala da postoji mogućnost da padnem… Ali šta ako uspem? U tom slučaju je to vredno toga”, poručila je proslavljena umetnica, koja je rođena u Beogradu, gde je i počela umetničku karijeru – jednu od danas najuspešnijih u svetu.

Njen institut u Hadsonu zamišljen je kao centar za performans i interdisciplinarnu edukaciju, zasnovanu na “Abramović metodu”.

MAI je posvećen prezentaciji i očuvanju radova u oblasti performansa, plesa, teatra, filma, muzike i drugih umetničkih izraza koji su mogući u budućnosti. Forsiraće saradnju između umetnosti, nauke, tehnologije i duhovne sfere, obezbeđujući prostor za radionice, predavanja, rezidencije i istraživanja.

Marina Abramović je poručila potencijalnim donatorima MAI da neće postati njegovi osnivači samo finansijski, već i konceptualno, jer će sa njom i njenim saradnicima podeliti iskustvo i nadu razvoja novog umetničkog i edukativnog centra.

Za renoviranje zgrade namenjene za MAI i njenu potpunu funkcionalnost biće potrebne dve godine.

Izvor: SEEcult

O autoru/ki

marketing ITD

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.