Spajanje (eng. merging) nije novi trend u poslovanju, ali jeste sve prisutniji. Tržištno orijentisana strategija je jedina koja na današnjem turbulentnom tržištu može da opstane – a kako bolje izaći u susret svojim potrošačima, nego spojiti dve kompanije i napraviti najveću na svetu?  Na ovaj potez su se odlučile druga svetska agencija po veličini aktive Omnicom i treća Publicis, i tim korakom će sa trona skloniti WPP. Procenjuje se da bi vrednost ove novonastale kompanije mogla biti preko 35 milijardi dolara.

Na konferenciji za medije održanoj u Parizu, dva direktora ovih kompanija izjavili su da mogu da rukovode brigama velikih klijenata kojima ovo spajanje i ne mora delovati posebno prijatno. Isti je odgovor i u vezi sa eventualnim regulatorima koji mogu izraziti brigu zbog narušavanja konkurentskih odnosa.

“Ovo je nova kompanija za novi svet”, kazao je Maurice Levy, generalni direktor Publicist grupe, i dodao: “Ona će biti u mogućnosti da se suoči sa eksponencijalnim razvojem novih internet giganata poput kompanije Facebook i Google, kao i promenu ponašanja potrošača, te sve zamagljenije uloge igrača na tržištu.”

Publicis Chief executive Levy and Omnicom Group head Wren react during a joint news conference in Paris

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Levy je dodao i da obe kompanije imaju godine iskustva iza sebe u kojima su “gradile zaštitne zidove” kako bi zaštitite interese klijenata. Međutim, za očekivati je da konkurentske agencije pokušaju da pronađu mesto za sebe među klijentima ovih kompanija dok su one zauzete spajanjem.

Spajanja velikih kompanija na tržištu oglašivačke industrije nisu uobičajena. Češće se dešava, kao što trend poslednjih godina pokazuje, da “veliki” kupuju “male”, ili da marketinške agencije sebi pripajaju stručnjake u polju web marketinga.

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Direktor velikog WPP-a, Martin Sorrell, oglasio se kratkim komentarom:

“Ovo je veoma hrabar i iznenađujuć potez. Dalja konsolidacija u našoj industriji je neizbežna.”

Nova kompanija, naziva Publicis Omnicom, imaće oko 130.000 zaposlenih, a zajednička prošlogodišnja prodaja koju su ostvarile ove dve kompanije iznosi blizu 23 milijarde dolara.

Ovo spajanje znači i povezivanje brendova kao što su Publicisovi Saatchi & Saatchi Leo Burnett sa Omnicovim BBDO WorldwideDDB Worldwide.

Neutralna teritorija sa koje će poslovati nova kompanija je Holandija. Za prvih 30 meseci planirano je da oba generalna direktora, John Wren (Omnicom) i Maurice Levy drže po 50% kompanije, a potom će Levy postati predsedavajući, a Wren generalni direktor.

Ostaje da se vidi kako će ovo spajanje uticati na tržište, kako po pitanju klijenata, tako i po pitanju drugih agencija.

Ako ne možeš da ih pobediš – udruži se sa konkurentima.

Izvor: Reuters

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.