Sebe i svoj rad najbolje ćete promovisati tako što ćete pokazati svetu šta je to u čemu ste najbolji, ili makar bolji od proseka. Možete odabrati da napravite potpuno neobičan CV – poslovnu biografiju, a možete i da se odlučite da na pravom primeru pokažete svoje veštine, i učinite ih viralnim.

Ovaj tekst donosi jedan takav primer: Neil Stevens, kreativni ilustrator i grafički umetnik, napravio je prava mala umetička dela od naizgled nevažnih stvari, kao što su oznake za prtljag.

Od oznaka koje koriste avio-kompanije kako bi obeležile putničke kofere napravio je interesantne postere za zid. No, odakle je potekla ideja da se pozabavi nečim što na prvi pogled deluje tako neinspirativno, kao što su oznake za prtljag na aerodromima? Odgovor je u tome što se ne radi o današnjim jednoličnim crno-belim trakama, već su u pitanju šarene oznake koje su se koristile sredinom XX veka.

“Nedavno sam naišao na predivan set starih oznaka za prtljag raznih avio-kompanija i bio sam iznenađen razlikama u dizajnu onih koje su prooizvedene pedesetih godina prošlog veka.” navodi Neil na svojoj stranici, i dodaje: “Ima nečeg u ta tri danas lako prepoznatljiva slova – skraćenice za destinacije, i malih detalja koji ih okružuju, što me je nagnalo da ih zamislim uvećanim, i okačenim na zid. Često su izbegavali logotipe, nije bilo reklama, i dobijali ste samo one informacije koje su vam bile neophodne.”

Flight Tag Print DUB

Šta je Neil dobio ovime? Možda će dobiti novac od prodaje ovih postera, ali je sigurno dobio publicitet, interesovanje ljudi za njegov rad. Promovisao je ono što radi na najbolji mogući način: interesantnim primerom.

Ukoliko želite da oglasite svoje usluge na pravi način, umesto reklame napravite nešto interesantno, nešto posebno i neuobičajeno. Uradite neki primer koji će ljudima biti dovoljno zanimljiv da požele da ga podele sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Tako će za vaše veštine saznati više ljudi, a samim time ćete sigurno imati i više posla. Svi vole da rade sa onima koji imaju veštine – i umeju to da dokažu.

Pogledajte u galeriji kako izgledaju ostali posteri (klik na ilustraciju će je uveličati):

Izvor: Neil Stevens; Web Designer Depot

Naslovna ilustracija: fontfont.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.