Dve vodeće svetske marketinške kompanije, američka Omnicom grupa i francuska Publicis grupa u nedelju su potpisale sporazum o spajanju. Time će (nakon što dobiju sve dozvole deoničara i tržišnih regulatora) biti stvorena ubedljivo najveća svetska grupacija u komunikacijama, oglašavanju, marketingu i digitalnim uslugama, čija se tržišna vrednost trenutno procenjuje na 35,1 milijardu dolara.

Spajanje Publicisa i Omnicoma sigurno će imati veliki uticaj na svetsku marketinšku industriju i milijarde dolara koje na oglašavanje troše najveći svetski brenovi. Ipak, mnogi od tih brendova naći će se u svojevrsnom konfliktu, jer će ista kompanija istovremeno servisirati konkurente, kao što su Coca-Cola i PepsiCo, ili pak McDonald’s, i Yum Brands (vlasnik KFC-a i Taco Bella).

U novoj grupaciji nazvanoj Publicis Omnicom sada će pod jednim krovom delovati čitav niz uspešnih svetskih agencija kao što su BBDO, Saatchi & Saatchi, DDB, TBWA, Publicis Worldwide, Ketchum, StarcomMediaVest, OMD, Leo Burnett, Proximity i mnoge druge, a njihovo spajanje moglo bi dovesti i do smanjenja konkurentnosti na tržištu. Zbog ovoga, konačnom zaključenju spajanja još prethodi odobrenje regulatora, čija se saglasnost očekuje krajem 2013. ili početkom 2014. godine.

Uprkos velikom uticaju koje spajanje Omnicoma i Publicisa ima na globalnom nivou, u Hrvatskoj, među agencijama koje su u njihovoj mreži, neće biti promena.

“Spajanje kompanija na globalnom nivou trenutno neće ništa promeniti na hrvatskom tržištu, niti za agencije koje su deo Publicisa, niti za one koje su deo Omnicom grupacije”, izjavio je Damir Brčić, direktor Publicisa u Hrvatskoj.

Isto je poručila i Ana Lisinski, direktorica agencije OMD koja je u vlasništvu Omnicom Media Grupe: “U ovom trenutku ne postoje konkretni planovi za spajanje agencija u Hrvatskoj te nastavljamo s radom kao i do sada, ali se radujemo da će ubrzo i na našem tržištu biti omogućena suradnja i razmjena ekspertize unutar Publicis Omnicom Grupe.”

Izvor: Poslovni dnevnik

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.