Svaki put kada se obraćate nekom (jednoj osobi, ili skupu od par desetina, stotina ljudi), vi nastupate javno. Umete li da prezentujete i iznesete svoje misli i temu o kojoj govorite na pravi način?

Koliko ste puta bili na konferencijama ili seminarima na kojima vas je privukla tema određenog predavanja, ali ste bili razočarani nastupom predavača? Nažalost, koliko god da je tema inspirativna to nije garant da će osoba koja govori o njoj biti jednako interesantna.

O autoru

TJ Walker, prezenter i analitičar vesti, autor više knjiga o nastupima u javnosti. Imao preko hiljadu gostujućih pojavljivanja u različitim emisijama borjnih televizijskih stanica, uključujući i CBS, ABC, Fox News Channel, CNN, Bloomberg TV, Al Jazeera, Fox Business, Russia Today, Comedy Central i brojne druge. Direktor je Media Training Worldwide, piše klomune za magazin Forbes.

Postavio je Ginisov rekord 2009. godine za najviše pojavljivanja u tzv. talk show emisijama unutar 24 časa – pojavio se u ukupno 112 emisija na raznim radio-stanicama!

O knjizi

Knjiga broji nešto manje od 200 stranica, a podeljena je u šest glavnih poglavlja. Svako poglavlje ima nekoliko podnaslova, u zavisnosti od teme koju obrađuje. Podnaslovi poglavlja počinju Tajnom koja je ujedno odgovor na pitanje postavljeno u podnaslovu.

Poglavlja se završavaju napomenom da na web stranici koju TJ Walker vodi možete pronaći sve dodatne informacije i primere koji se tiču obrađene teme.

Uz stil pisanja prilagođen široj publici i smešne i zanimljive ilustracije, ovo je knjiga za koju će vam trebati tek jedno posle podne da je pročitate, a nešto malo više vremena i da pređete sve što autor od vas zahteva, kako biste savladali tajnu javnog nastupa.

Utisak

Ukoliko je pred vama nastup od značaja: prezentacija klijentu, govor ispred vaše organizacije, konferencija na kojoj ste jedan od predavača i slično, ovo je knjiga kojoj bi trebalo da se posvetite, jer će vam dati prave smernice u vezi sa nastupom u javnosti, držanjem govora i ostavljanjem pravog utiska na publiku, bilo da nju čini jedan čovek ili stotine ljudi.

Daje odgovore na česta pitanja poput: kako pobediti nervozu, da li koristiti PowerPoint ili slične prezentacije, kakav stav zauzeti, šta raditi sa rukama.

Ukoliko dosledno budete vežbali i pridržavali se smernica, sigurno je da će vam ova knjiga pomoći da budete bolji u javnom nastupu.

Poruči sa Amazona: [button link=”https://www.amazon.com/gp/product/1929774885/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=1929774885&linkCode=as2&tag=maritd-20″ size=”medium” target=”blank”]TJ Walker’s Secret to Foolproof Presentationsir?t=maritd 20&l=as2&o=1&a=1929774885[/button]*

Izdavač za BiH: Via Media doo Sarajevo

Citat

Govorite onoliko dugo koliko je potrebno, pod uslovom da ste dosledno zanimljivi i pamtljivi ljudima ispred vas!

Ako neko misli da je vaša prezentacija preduga, po svoj prilici ste bili dosadni. Stoga napadnite pravi problem – dosadu, a ne dužinu.

Godinama sam testirao publiku širom sveta i jedina stvar koju svako upamti su slajdovi sa vizualnim efektima. Niko se nikad ne seća reči

Nažalost, većina prezentera se nikad ne poveže [s publikom], jer se odluče da se od početka usredsrede na sebe same, a ne na svoju publiku. Oni misle: “Ovo je MOJ govor. Moje vreme. Moji slajdovi. Moje izlaganje. Moja govornica. Moj materijal”.

Ovo je potpuno pogrešan pristup. Uspešni prezenteri su u potpunosti usredsređeni na svoju publiku, bilo da je to publika od jedne ili hiljadu osoba i ovaj fokus je prvi korak za uspostavljanje veze, koja bi mogla da vodi ka odličnoj prezentaciji.

(…) vaša publika već ima veoma niska očekivanja od vas i od bilo kojeg drugog govornika. Zašto? Jer je većina govornika dosadno i zamorno. Većina prezentera gubi vreme ljudima kojima predaju.

*Napomena: link je deo affiliate programa. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.