Sinoć je u KC Gradu održan i beogradski TechCrunch meetup, deo serije neformalnih okupljanja u organizaciji TechCruncha i Netokracije. Ovaj meetup je deo mini regionalne turneje Netokracije i Johna Biggsa, jednog od urednika TechCruncha – TechCrunch Balkans – #TCBalkans. John Bigs je pred oko 200 okupljenih održao sjajnu prezentaciju sa mnogo korisnih saveta za startupe, pregršt dobrih i loših primera, kao i svoju tvrdnju da je Pete Cashmore (Mashable) verovatno kompjuterski generisan i ne postoji, jer ga on nikad nije upoznao.

Započeo je prezentaciju sa idejom da svakom startupu prethodi dude furnacegomila znojavih tipova u jednoj sobi. Njegovi brilijantni saveti i duhovite opaske opčinili su sve u publici. Pričao je o tipovima osnivača, uspešnim i neuspešnim idejama, o tome kako misli da je društvena mreža Path glupa ideja, te dalje o iskustvima sa startupima širom sveta. Ohrabrio je ovdašnje osnivače da rade na svom startupu, pričao o lokalnim i globalnim inkubatorima i napravio zanimljivu paralelu između startup inkubatora i inkubatora za piliće.

Šta je zapravo inkubator? Mesto gde pilići dođu da budu iskorišćeni za hranu. Međutim, neki od tih pilića završe i kao hrana za stoku jer nisu dovoljno dobri. Ne želite da postanete deo inkubatora da biste završili kao hrana za stoku.

Ono što je nama bilo posebno zanimljivo je njegova priča o marketingu za startupe: napomenuo je kako svaki startup ima svoju priču, ljudsku, toplu i jednostavnu priču. Iskoristite upravo nju za predstavljanje svog startupa i udahnite mu život, približite startup korisnicima koji žele da čuju ideju koja stoji iza proizvoda.

TechCrunch je, u želji da upozna čitaoce iz regiona i zadobije nove, zajedno sa regionalnim partnerom Netokracijom organizovao Balkan roadtrip u okviru kojeg su već posetili Sofiju i juče Beograd, a na redu su Zagreb danas (3. jula) i Ljubljana već prekosutra (5. jula). Ova neformalna okupljanja predstavljaju TechCrunch u regionu ali s druge strane – i regionalnu publiku predstavljaju TechCrunchu.

John Biggs je na kraju svoje prezentacije pozvao startupe i startup entuzijaste da mu se predstave i upoznaju ga sa svojom startup idejom. Na ovaj način, TechCrunch dobija kompletnu sliku startup i online stanja u regionu koju će verovatno iskoristiti za neki od narednih poduhvata.

Jedan od sponzora okupljanja bio je .ME domen čiji je CEO, Predrag Lesić ukazao na prednosti ovog domena za startape.

Domen nije samo ime, domen je i marketinška poruka, deo brandinga i prvi utisak o vama online. Iskoristite domen .ME da pošaljete poruku o svom startupu i ispričate priču i pre nego što je neko došao na vaš sajt.

Na okupljanju su se posle Biggsa, investitorima i publici predstavila tri srpska startupa – Warrant.ly, PubSonic i TruckTrack. Cilj pitcheva bio je osvajanje prilike da se predstave na konferenciji TechCrunch Disrupt u Berlinu a nju je dobio upravo biološki startup Ivane Gađanski – PubSonic.

O autoru/ki

Dunja Lazić

Kreativna i hiperaktivna, još jedna zavisnica od inovacija i informacija. Ako je sadržaj kralj, ona je engleska kraljica.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.