Viralni marketing je jedna od relativno novih “pošasti” modernog marketinga, o njemu se najviše priča, njemu se teži i to je najskuplja reč u cenovniku svake marketinške agencije. Pored svih pozitivnih efekata koje jedna kvalitetno isplanirana i sprovedena viralna kampanja ima, postoji i jedna velika mana: viralni marketing najbolje uspeva kada je – neplaniran.

Ne možete naterati ljude da vole vašu reklamu. Možete dati sve od sebe da kampanju učinite zanimljivom, da je učinite dopadljivom, ali je ne možete na silu napraviti viralnom.

Viralni marketing je dobro sredstvo za lansiranje novih proizvoda ili usluga, za podizanje svesti o nečemu, kao i za promociju jednokratnih događaja (festivali, sajmovi, koncerti…). Viral koji je u epicentru viralne kampanje treba da zadovolji nekoliko kriterijuma, kažu u domaćoj MRM agenciji, koja posluje u okviru McCann grupe. On mora da sadrži štos koji će izazvati reakciju ljudi, naravno i želju da poruku šire. Stručnjaci ga nazivaju “viralnim agentom”. Da bi viralni agent bio delotvoran, on nužno treba da apeluje na emocije primalaca.
[dnevnik Danas, broj 5738-5739, 15.06.2013.]

Sigurno je da ste i vi videli ovu reklamu na nekom od televizijskih kanala u Srbiji, prikazuje se par meseci unazad:

Na osnovu ove reklame spontano je nastalo bezbroj novih meme ilustracija, a ovde vam prikazujemo samo neke od njih (kliknite na fotografiju da biste je uveličali):

Izvor: Facebook

A rezultati? O samoj kampanji Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka u agenciji McCann Beograd, kaže sledeće:

U veoma kratkom roku kampanja je donela odlične poslovne rezultate i veliku vidljivost, ali dosegla i sasvim novu vrednost, svoj viralni život. U samo nekoliko dana kampanja “Može” postala je pravi hit na internetu: kroz jednostavnu “meme” formu ljudi sami kreiraju pitanja na koje je odgovor uglavnom “Može”.
[dnevnik Danas, broj 5738-5739, 15.06.2013.]

No, ovde se ova kampanja ne završava. “Na krilima” ovog virala nastao je i nagradni konkurs na Facebook stranici Raiffeisen banke: Može foto-konkurs? Da biste učestvovali, potrebno je da napravite meme poput ilustracija iznad – bilo da dodajete svoje fotografije, ili odaberete od već ponuđenih. Ni ovde rezultati nisu izostali: skoro 10 hiljada novih fanova za tri nedelje (Talking about je trenutno 4.347).

Dakako, nije ovo menjanje reklama i pravljenje meme ilustracija izmišljeno na našem tržištu. Jedan od uspešnih virala sličnih karakteristika jeste i onaj koji je nastao na osnovu ove reklame za Snickers, sa poznatom Joan Collins:

Reklama je bila dovoljno zabavna i inspirativna autorima širom sveta da dodaju svoje viđenje glavne ideje “Kad si gladan, nisi sav svoj” (You’re not you when you’re hungry), pa su tako nastale i sledeće verzije (kliknite na fotografiju da biste je uveličali):

Ne bi imalo osnova pretpostavljati da su kreatori ove reklame imali na umu šta će iz nje nastati, i da će se ona proširiti internetom u različitim oblicima, baš kao i reklama sa kojom smo počeli ovaj tekst. Da li će biti još ovakvih reakcija na reklame? Teško je predvideti, ali ono što možemo očekivati jeste da se marketinške agencije međusobno utrkuju čija će reklama zauzeti tron najviralnije na (srpskom) internetu.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.