Prema rezultatima Econsultancy istraživanja Mobile Commerce Compendium, čak 57 odsto vlasnika pametnih telefona koristi svoje uređaje kako bi potražilo dodatne informacije dok su u kupovini. Najveći broj aktivnosti usmeren je na upoređivanje cena – 63 odsto, njih 42 odsto je tražilo vaučer sa popustom, a 34 odsto je želelo da sazna više informacija o proizvodu na web stranicama konkurenata.

 Ono što još više zabrinjava jeste da je čak 12 odsto potrošača poručilo proizvod od konkurenta dok se nalazilo u prodavnici.

Mobile Commerce Compendium chart_6

Jasno je zbog čega su maloprodaje u panici: ukoliko kupci pretragom ustanove da konkurent ima niže cene od njih, sve su šanse da kupovina neće biti obavljena. Da li je onda moguće sprečiti ljude da koriste telefone, i kako to učiniti?

Econsultancy nije za ovu opciju, a i mi smo saglasni. Njihova preporuka je da je potrebno naći način da se ove aktivnosti zapravo podrže, te da se okrenu u sopstvenu korist. Najjednostavnije bi bilo: ponudite im opciju da pretragu vrše na vašoj stranici i vašim aplikacijama putem besplatnog wifi interneta u vašim objektima.

Ponudite im QR kôdove pored svakog sektora i pored popularnih proizvoda, kako bi više informacija o novoj kolekciji mogli pronaći odmah na vašoj web stranici.

Mobile Commerce Compendium chart_7

Naš predlog bi bio i obavezno korišćenje Foursquare aplikacije: obezbedite popuste i male znake pažnje za prvi check-in, za mayora, za jubilarne check-inove, poput petog, desetog, petnaestog i slično. Podstičite i nagrađujte lojalnost, jer ipak je pet puta više ulaganja potrebno da steknete novog kupca nego da zadržite starog.

Tačno je da ovo nisu rezultati za tržište regiona, već Sjedinjene Američke Države, ali bi trebalo učiti od njih na vreme, jer je korišćenje mobilnih telefona (i mobilnog interneta) i na ovim prostorima dovoljno visoko da bi moglo (i trebalo) da se okrene u sopstvenu korist.

Da li vi koristite mobilni telefon dok ste u kupovini? Koje informacije pretražujete?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.