Možda nam se čini da su infografici nešto novo u svetu propagande, ali ideja o plakatu na kojem se uz pomoć teksta i ilustracija objašnjava neka tema datira mnogo, mnogo dalje od početka ovog veka. Nisu se zvali infografici, ali im je cilj bio isti: što jednostavnije prikazati poruku koju nose.

Jasnim ilustracijama ovaj plakat iz 1917. godine pokazuje koliko hleba je potrebno da se dobije rat, kao i to da je bacanje hrane nedvosmislen čin izdaje svoje države. (izvor)

economy-of-food-is-patriotism

First in War Bread First in Peace

Zbog nedostataka hrane, bilo je potrebno skrenuti pažnju na namirnice koje se nisu dovoljno koristile u ishrani, a njihova proizvodnja je bila jeftina i jednostavna. Ovaj plakat imao je zadatak da zainteresuje ljude da jedu više kukuruza. Predstavljene su ne samo nutritivne koristi i recepti, već se jasno išlo i na patriotizam: “Kukuruz je spasio prve doseljenike na tlo Sjedinjenih Američkih Država!” (izvor)

Eat More Corn

Eat More Corn

Ovakvi plakati su se lepili svuda gde je prolazio veliki broj ljudi: na glavnim trgovima, ispred prodavnice, apoteke, na pijacama.

Danas se plakati “lepe” po društvenim mrežama kroz koje prolazi veliki broj ljudi: Facebook, Twitter, YouTube…

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.