Magazin Taboo objavio je na svojoj stranici preliminarni izveštaj o poslovanju agencija za tržišne komunikacije koji obuhvata deset najuspešnijih u 2012. godini. Iste agencije su bile najuspešnije i prethodne godine, iako je redosled značajno izmenjen.

Kako se navodi u izveštaju, primenjen je novi metod izbora ekonomskih pokazatelja na osnovu kojih će se vrednovati uspešnost poslovanja.

Prvo što skreće pažnju jeste neverovatno povećanje prihoda ove grupe agencija –sa 4,8 na 6,2 milijarde dinara, ili za blizu 30 odsto! Šta je to bilo tako blagotvorno za industriju oglašavanja? Da li su veliki oglašivači počeli novi investicioni ciklus (malo verovatno), ili se možda na tržištu pojavio novi talas oglašivača (nije primećeno). Možda je nekoliko agencija promenilo svoj poslovni nastup i angažovalo nove menadžere prodaje (direktore za nove poslove –novi pojam u upotrebi)?

Ili je bila izborna godina u kojoj su mnoge agencije bile i te kako angažovane? To će se najbolje videti u 2013. godini, da li će biti sačuvan trend rasta.

Kliknite na ilustraciju da biste je uveličali

Preliminarni rezultati poslovanja agencija za trzisne komunikacije 2012 Taboo magazine

Najveći porast prihoda: Communis

Najveću eksploziju prihoda zabeležila je agencija Communis: sa 323 miliona na 1,1 milijardu dinara, što je neverovatan rast od 750 miliona dinara! Ubedljivo, ali ne tako impresivno povećanje poslovnog prihoda, zabeležile su i agencije MMS Communications (sa 645na 836 miliona), New Moment New Ideas Company (sa 315 na 500 miliona) i Fullhouse Ogilvy (sa 250 na 374 miliona).

Porast prihoda posmatrano za celu grupu jeste oko 30 odsto (indeks 130 odsto), ili blizu 1,4 milijarde dinara. Više od polovine ovog novog prihoda ostvarila je agencija Communis.

Međutim, to istovremeno znači da indeks svake pojedinačne agencije ispod prosečne stope rasta od 130 odsto znači i relativno smanjenje tržišnog udela u ovoj grupi. Čak šest od deset agencija nije dostiglo prosečnu stopu rasta, a među njima četiri agencije su ostale na nivou prethodne godine što, u ovom slučaju, znači relativni neuspeh. S druge strane, agencije Ovation i New Moment New Ideas Company sa preko 150 odsto indeksa rasta bile su značajno iznad proseka.

To je rezultiralo značajnom promenom relativne snage unutar grupe. Učešće agencije Grey još uvek jedominantno, ali ne više toliko ubedljivo. McCann je svoje drugo mesto ustupio Communisu i pao na četvrto mesto iako je ostvario tek malo manji prihod nego u 2011. godini.

trzisno ucesce u grupi taboo magazine

Dobit kao dodatna mera kvaliteta poslovanja

Poslovni prihod, naravno, ne govori dovoljno o kvalitetu poslovanja pojedinih agencija. Agencija Grey, na primer, još uvek drži prvo mesto po ukupnom prihodu, ali je prvi put direktno ugrožena rezultatima agencije Communis. Po kategoriji neto dobiti Communis zauzima ubedljivo prvo mesto, dok je Grey „tek” na petoj poziciji. Tri puta uvećani prihod agencije Communis doneo je pet puta uvećanu dobit od skoro sto miliona dinara, koja je bila najveća u celoj grupaciji (jedna trećina ukupne dobiti deset najvećih agencija).

kvalitet poslovanja neto dobit taboo magazine

Stopa dobiti (odnos apsolutne dobiti i poslovnog prihoda) još je rigoroznija mera efikasnosti jer govori o efikasnosti stvaranja nove vrednosti bez obzira na obim poslovanja.

kvalitet poslovanja stopa dobiti taboo magazine

Prosečna stopa dobiti za prvih 10 agencija za oglašavanje jeste samo 5,1 odsto, što je niže ostvarenje u poređenju sa pošlom godinom i među najnižim u svim grupacijama marketinške industrije. Najveću stopu dobiti ima agencija Draft FBC Afirma. Praktično bez dobiti prošle godine je poslovala agencija McCann, pa je stopa stvorene nove vrednosti praktično beznačajna.

Jedan deo stvorene „nove vrednosti” nije obuhvaćen kategorijom „dobiti”. Kategorija „neraspoređene dobiti” (deo dobiti koji još nije konačno opredeljen) može bliže nagovestiti stvarnu efikasnost poslovanja. Sabiranjem stope dobiti i stope neraspoređene dobiti (iako je reč o hibridnoj kategoriji), približavamo se razumevanju stvarne poslovne uspešnosti. Implikacije su, međutim, veoma ozbiljne. Ovaj pokazatelj nagoveštava ne nisku, nego visoku isplativost ovog dela spektra marketinških usluga.

Status zaposlenih u industriji oglašavanja

U celoj grupi od 10 agencija broj zaposlenih je porastao samo za 3,4 nasto (od 442 na 457). Zarade su u celini porasle samo za 6,4 nasto, odnosno, samo za 3 nasto s obzirom na blagi rast zaposlenih. Ovakvi rezultati su, nažalost, u skladu sa stanjem celokupne privrede, ali nisu u skladu sa rastom poslovanja (28,4%) i dobiti (12,3%). Očigledno je da su najveći deo porasta prihoda „pojeli” povećani troškovi poslovanja.

Agencija Communis, kao „zvezda” protekle godine u pogledu ostvarenog poslovnog prihoda, javlja se i kao agencija s ubedljivo najmanjim izdvajanjima za zaposlene, četiri puta manje po zaposlenom od „šampiona” u neto zaradama agencije McCann. Uz to je prosečna neto zarada zaposlenih u Communisu 2012. godine bila čak 15 odsto manja od neto zarade godinu dana ranije. Tako je svaki zaposleni u Communisu zaradio prošle godine blizu 500.000 dinara, ali je svojim radom obezbedio vlasnicima blizu dva miliona „raspoređene” (oporezovane) dobiti, odnosno, 22 miliona ulaznog prihoda.

godisnja neto zarada po zaposlenom

Poređenje agencija po kriterijumu „iskorišćenosti” svakog dinara uloženog u zaposlene, pokazuje ogromne razlike: Communis na svaki dinar uložen u zaposlene ostvaruje četiri dinara dobiti; ostvarenje prve sledeće agencije jeste tek 1,7 dinara dobiti na dinar izdvojen za zaposlene.

Drastične razlike su i na nivou poslovnog prihoda. Na dinar za zaposlene Communis ostvaruje 45 dinara poslovnog prihoda, New Moment i Idea plus tek 26, ostale agencije znatno manje. Tajnu ovakve efikasnosti angažovanja ljudskih resursa mogao bi nam otkriti samo Communis. Možda je reč o izuzetnoj iskorišćenosti i motivisanosti saradnika i o izvanrednoj organizaciji posla, ili to možda upućuje i na visoki stepen agažovanja spoljnih usluga, koje imaju status dobavljača (troškova poslovanja).

Tekst i izvor: Taboo magazine

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.