Saradnja direktora marketinga i direktora IT sektora u kompanijama nije dovoljno efikasna, a njihovi različiti prioriteti ugrožavaju korporativni uspeh, rezultat je istraživanja američke kompanije za poslovne usluge Accenture.

Studija kompanije Accenture, u kojoj je učestvovalo 400 direktora marketinga i 250 direktora sektora za informacione tehnologije u deset država, pokazala je da samo jedan od deset ispitanih veruje da je odnos među obojicom na zadovoljavajućem nivou. Direktori marketinga su izjavili da je dobijanje detaljnih informacija o potrošačima glavni razlog i najveća motivacija za saradnjom sa IT sektorom, dok su direktori IT-a taj razlog stavljali tek na deseto mesto po značaju za saradnju. Sa druge strane, IT direktorima je glavni razlog za saradnju sa marketingom poboljšanje korisničkog iskustva (na trećem mestu direktorima marketinga).

Rezultati istraživanja pokazuju da međusobnu saradnju odeljenja za marketing i IT više priželjkuju direktori IT odeljenja (77%) nego direktori marketinga (57%). U isto vreme, 45 odsto direktora IT-a smatra da podrška marketingu spada u njihove prioritetne zadatke.

Brian Whipple, globalni direktor kompanije Accenture Interactive, je uveren da je neophodno redukovanje raskoraka između ova dva sektora.

“Za modernog potrošača, koji za sebe zahteva visoko relevantno korisničko iskustvo kako na digitalnim tako i na analitičkim platformama, koje se pojavljuju kao pomoć pri odgovoru kompanije, direktori marketinga i IT-a moraju mnogo više sarađivati”, navodi Whipple.

Ni jedni ni drugi nisu zadovoljni u pogledu saradnje pri marketinškoj inicijativi. Približno 36 odsto direktora marketinga tvrdi da IT sektor nije doprineo željenom rezultatu, dok je 46 odsto direktora IT-a izjavilo da sektor marketinga nije obezbedio dovoljno podataka kako bi oni ispunili poslovne zahteve. Neslaganje u vezi sa slobodom i nadzorom nad upotrebom tehnologije i podataka čini saradnju još težom.

Iz kompanije Accenture predlažu da bi direktore marketinga trebalo preimenovati u “direktore za korisničko iskustvo” (eng. Chief Experience Officer), a u isto vreme bi IT sektor morao postati strateški partner marketinga, a ne samo njegova podrška.

“Za uspeh u digitalnom dobu direktori marketinga se moraju usredsrediti na tehnologiju, koja će im pomoći da poboljšaju korisničko iskustvo, kao i da dostignu napredak u pristupu marketingu”, završava Whipple.

Koje je vaše mišljenje? Da li sektori marketinga i IT-a dovoljno sarađuju? Kako je moguće poboljšati saradnju?

Izvor: Marketing Magazin
Ilustracija: flickr

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

 • Zapanjujući podatak je…”. dok su direktori IT-a taj razlog stavljali tek na deseto mesto po značaju za saradnju…” ( dobijanje detaljnih informacija o potrošačima )

  U nas, po osnovnoj djelatnosti, neinformatičkim firmama, IT sektor je pretežno težak za saradnju, okupiran svakodnevnim zadacima, frustriran glupim zahtjevima tipa…”Ne radi mi internet!”

  Marketing radnici kada shvate važnost prikupljanja, obrade podataka, osmišljavanja pravih izvještaja ili user interface-a, treba, na prvom mjestu, da porade na svojim “people skills” kako bi doprli do načina razmišljanja tipičnog programera. Ako niste zadovoljni izvještajem, ili niste dobro koncipirali zahtjev, ili je sam po sebi zahtjev glup. Programer, otprilike, uvijek uradi kako mu se kaže…akcenat na “kako mu se kaže”.

  Tip za marketing : koristite Mock up.

  Tip za marketing : nisu baš svi zahtjevi glupi, neki su samo nevješto interpretirani.

  P.S.

  Tip za Marketingitd, dajte zahtjev webdevsima da omoguće da komentar preživi ako je slijed događaja prvo komentar, pa registracija…ili naznačite da se prvo komentator registruje, pa onda piše, da ne bi morao raditi duplo :)

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.