IAB je objavio rezultate istraživanja o upotrebi pametnih telefona i tableta među populacijom tzv. “tech profesionalaca” širom sveta. Istraživanje pod nazivom 2013 IDG Global Solutions (IGS) ispitalo je 25.601 profesionalca iz oblasti tehnologije širom sveta, a rezultati do kojih je došla kompanija IGS samo potvrđuju da je opšte prihvaćeno biti “uvek dostupan”, kao deo mobilne kulture.

Ukupno je 54 odsto ispitanika potvrdio da poseduje tablet, ali rezultati variraju u zavisnosti od geografskog područja: dok je 72 odsto ispitanih iz Severne Amerike odgovorilo da poseduje tablet, u regionima u razvoju je procenat znatno manji. Na globalnom nivou, 83 odsto ispitanih potvrdno je odgovorilo na pitanje da li poseduje pametan mobilni telefon.

Čak 43 odsto anketiranih koji dolaze sa Srednjeg Istoka i Afrike koristi tablet češće nego laptop računar, a slično je i u drugim regionima u razvoju (Latinska Amerika 31%, azijsko-pacifička regia 30%).

U koje svrhe se koriste mobilni uređaji?

Interesantno je (i potpuno očekivano) da se u poslovne svrhe više koristi tablet nego mobilni telefon, najviše zbog preglednosti displeja, a najčešće služi da se pročitaju poslovne vesti: 57 odsto u te svrhe koristi mobilni telefon, a 69 odsto tablet.

users embrace mobile for work

Na pitanje Koju aktivnost od ponuđenih ste preduzeli nakon što ste videli reklamu ili promociju na svom mobilnom uređaju? ispitanici su odgovorili sledeće:

  • Istražili proizvod/uslugu online: 51 odsto sa mobilnog uređaja, 26 odsto sa tableta;
  • Kliknuli na oglas: 33 odsto sa mobilnog uređaja, 21 odsto sa tableta;
  • Preporučili proizvod/uslugu prijatelju: 30 odsto sa mobilnog uređaja, samo 12 odsto sa tableta;
  • Kupili proizvod/uslugu online: 25 odsto sa mobilnog uređaja i 20 odsto sa tableta.

Fascinantnih 91 odsto ispitanih odgovorilo je da na svom tabletu gledaju YouTube video klipove, dok sa mobilnog telefona to čini 50 odsto. Filmovi i/ili serije se gledaju na 75 odsto tableta i 24 odsto pametnih telefona, dok webinare prati 40 odsto ispitanika na tabletu i 17 odsto ispitanih na pametnom telefonu.

mobile users love video

Kupovina iz fotelje

Kada je u pitanju kupovina putem mobilnih uređaja (ono što prodavce najviše interesuje), rezultati su dosta dobri: čak 73 odsto ispitanih je obavilo kupovinu preko tableta, dok je 56 odsto ispitanih kupovalo preko pametnog telefona. Kada je u pitanju priroda kupovine, rezultati su skoro ujednačeni: 21 procenat kupovina u vezi sa poslom obavljeno je na tabletu, nasuprot 22 odsto na mobilnom telefonu. [Napomena: bilo je moguće odabrati više odgovora] 
users buy via mobileRezultate istraživanja u .pdf formatu možete preuzeti sa ovog linka.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.