U poslovnim pregovorima je važno da budete korak ispred svog sagovornika, i da umete da tumačite i ono što nije rečeno naglas, ali je držanjem tela otkrio. Veština razumevanja neverbalne komunikacije nije ništa manje važna ni u svakodnevnom životu: koliko bi “slomljenih srca” bilo izbegnuto da smo iz pokreta ruku ili držanja tela druge osobe mogli razumeti koje su njene prave namere.

Pokeraši, i kartaroši uopšte su poznati po tome da mogu da blefiraju i da utiču na svoju neverbalnu komunikaciju, ali srećom po nas, nisu svi ljudi tome vični i dosta se može naučiti posmatranjem nekoga i čitanjem nesvesnih signala koje šalje.

O autoru

Marko Burazor (1981.), trener, konsultant, autor dve knjige o neverbalnoj komunikaciji. Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Predmet interesovanja su mu međuljudski odnosi u poslovnoj komunikaciji, kao i profilisanje ličnosti, sa posebnim osvrtom na neverbalni tip komunikacije. Trener i konsultant brojnim međunarodnim kompanijama u oblasti poslovne komunikacije, veštine prodaje i pregovaranja. Dugogodišnji saradnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Kolumnista u više specijalizovanih magazina.

O knjizi

Prva knjiga broji 117 stranica i podeljena je na celine uz pomoć 24 podnaslova. Teme koje obrađuje grupisane su na delove tela kojima šaljemo neverbalne signale, te  poruke koje na taj način prenosimo. Drugu knjigu čini 100 stranica i devet poglavlja, kroz koje nas autor uvodi u razlike među kulturama i njihovo poreklo, kako bismo ih razumeli i prihvatili.

Ovu knjigu treba da shvatite kao alat, priručnik, koji će vam se naći u svakoj prilici i koji će vam pomoći da dobijete više informacija, da dublje protumačite određene situacije u kojima ćete se naći i da procenite osobe koje smatrate bitnim.

Knjige možete pročitati za jedno posle podne, ali ćete im se često kasnije vraćati na ponovno čitanje kada vam zatreba razjašnjenje nekog postupka, bilo da su poslovni partneri ili prijatelji u pitanju.

Važno je imati na umu i ono na šta autor često skreće pažnju: svaki čovek je individua za sebe, i lako se može desiti da neko univerzalno pravilo ne važi za nekog.

Utisak

Možda je najbolji razlog za čitanje ovih knjiga dao sam autor, na početku prve knjige, Naučite jezik kojim ceo svet govori:

Drugi put je kasno za prvi utisak.

Knjige su preporučljive za čitanje svima koji rade u kontaktu sa ljudima, pogotovo pregovaračima i onima na visokim pozicijama. Isto tako, biće vam od koristi da korigujete sopstvenu neverbalnu komunikaciju, da proverite svoje nesvesno ponašanje i da ga uskladite sa onim signalima koje zaista želite da šaljete drugoj osobi.

Poručite knjige od izdavača:

[button link=”https://www.draslar-partner.rs/izdavastvo/biblioteka-zapisi/item/84-naucite-jezik-kojim-ceo-svet-govori.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=naucite-jezik-kojim-ceo-svet-govori” size=”medium” target=”blank”] NAUČITE JEZIK KOJIM CEO SVET GOVORI – (neverbalna komunikacija na delu) – Marko Burazor (Draslar)[/button]*

[button link=”https://www.draslar-partner.rs/izdavastvo/biblioteka-zapisi/item/115-neverbalna-komunikacija-ii.html?utm_source=marketingITD&utm_medium=button&utm_campaign=neverbalna-komunikacija-ii” size=”medium” target=”blank”]NEVERBALNA KOMUNIKACIJA II (razlike među kulturama) – Marko Burazor (Draslar)[/button]*

Citat

Knjiga I: Naučite jezik kojim ceo svet govori (Neverbalna komunikacija na delu)

Neverbalna komunikacija predstavlja nesvesni vid komuniciranja (širenje zenica, crvenilo, dizanje obrve, pomeranje usana itd.) koji nije pod kontrolom osobe i kao takav je pogodniji za ocenu vredosstojnosti verbalne komunikacije koja dolazi od druge strane.

***

Poznavanje neverbalne komunikacije može predstavljati realnu komparativnu prednost u biznisu (naročito u poslovnim pregovorima), jer je količina informacija koje strana koja poznaje neverbalne znake u mnogome veća od one strane koja ih ne poznaje.

***

Ono što su ispitanici (…) odgovorili je da mnogo lakše pamte i detektuju negativne reakcije kroz govor tela nego pozitivne. Na primer, primećuju kada ih neko ne gleda u oči, čak i kada su u velikoj tenziji tokom pregovora.

***

Rukovanje je jedan od najčešće korišćenih instrumenata za formiranje prve slike o osobi sa kojom ćemo kasnije da pričamo o poslu, životu ili nečemu drugom.

Knjiga II: Neverbalna komunikacija II (Razlike među kulturama)

Usled naširoko rasprostranjene globalizacije, poznavanje kulturnih razlika ne postavlja se kao mogućnost, već kao obaveza, posebno za ljude koji posluju u međunarodnim okvirima ili rade za strane kompanije (gde su im šefovi neretko stranci).

***

Kulturna buka ili šum predstavljaju prepreke do kojih dolazi u komunikaciji između pripadnika različitih kultura.

***

Poslovni protokol predstavlja norme i pravila poslovnog ponašanja u određenim kulturama. Poznavanje poslovnog protokola veoma je bitno kako bi se poslovni akteri prilagodili međunarodnom poslovnom okruženju.

*Knjige su obezbeđene ljubaznošću autora. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.