Kompanija Nike, koja važi za jedan od najpopularnijih svetskih brendova, ove godine obeležava jubilej – 25 godina svog slogana JUST DO IT., koji je, zajedno sa znakom Swoosh, među najprepoznatljivijim u svetu.

Ova kompanija osnovana je 1964. godine kao Blue Ribbon Sports, da bi od 1978. godine promenila naziv u Nike. Saradnja sa agencijom Wieden + Kennedy započeta je 1982. godine, i donela je kompaniji Nike, između ostalih dobrih stvari, i dve nagrade za oglašivača godine na festivalu Cannes Lions, 1994. i 2003. godine, i do današnjeg dana Nike ostaje prva kompanija koja je zaradila tu nagradu dva puta.

Međutim, ono što je mnogo važnije od nagrade stručnog žirija jeste vernost potrošača, a ova kompanija može da se pohvali i time što se nalazi među top 10 brendova od značaja prema istraživanju Havas Media Group.

Čuveni znak Swoosh kreirala je tada studentkinja Carolyn Davidson još 1971. godine, zahvaljujući spletu srećnih okolnosti – upoznala je Phila Knighta, suosnivača kompanije Blue Ribbon Sports, koji je tada bio zaposlen i kao profesor računovodstva i počela da radi za ovu kompaniju. Ostalo je, kako se kaže, istorija.

Dark-Gray-Swoosh

Nike Swoosh

Slogan JUST DO IT. (Samo učini to; Učini baš to) nastao je 1988. godine, a prema rečima osnivača agencije W+K, Dana Wiedena, inspiraciju su pronašli ni manje ni više nego u poslednjim rečima koje je izgovorio Gary Gilmore, zloglasni ubica koji je zahtevao ispunjenje svoje smrtne presude.

Za obeležavanje jubileja ovog slogana Nike je odlučio da (ponovo) izazove svoje fanove na JUST DO IT., da treniraju još više, još duže i posvećenije, da se oprobaju u težim disciplinama, prihvatajući izazove zadate na web stranici nike.com/justdoit. Nike zajednica okuplja čak 18 miliona ljudi, kroz Nike+ Running i Nike Fuel platforme.

U promotivnom video klipu pojavljuju se najveće Nike sportske zvezde, košarkaš LeBron James, teniserka Serena Williams, fudbaler Gerard Pique i bokser Andre Ward, a svojim glasom učestvuje i glumac Bradley Cooper:

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.