Za tržište online oglašavanja u Evropi, 2012. godina je bila u globalu izuzetno uspešna: prvi put je zabeleženo da je vrednost potrošnje na online oglase pretekla vrednost oglasa u printu, te se internet zvanično nalazi na drugom mestu po važosti medija, iza i dalje nedostižne televizije.

Izdvajanje za oglašavanje u štampi mereno po glavi stanovnika i dalje je veće od online oglašavanja po glavi stanovnika, ali beleži konstantan pad od 2006. godine, sa tadašnjih 57,2 evra na 38,9 evra koliko se izdvajalo u 2012. godini. S druge strane, izdvajanje za online oglašavanje mereno po glavi stanovnika poraslo je sa 10 evra u 2006. godini na 30,1 evro u 2012.

European advertising market share by medium Izvor: IAB Europe

Izvor: IAB Adex Benchmark 2012

U 2012. godini, sedam zemalja iz Centralne i Istočne Evrope imale su viši rast od proseka svih evropskih zemalja. Predvodi Slovačka sa 36,6 odsto rasta, a iznad proseka je i Srbija, u kojoj se beleži rast online oglašavanja od 16,3 odsto. Oglašavanje na internetu u Sloveniji i Hrvatskoj je u padu, -4,4 odsto, odnosno -4,6 odsto. Pad u online oglašavanju beleže još samo Španija (-0,6%) i Grčka (-6,2%).

Year-on-year growth in 2012 Izvor: IAB Europe

Izvor: IAB Adex Benchmark 2012

Međutim, kada se pogleda potrošnja na online oglašavanje po glavi stanovnika, rezultati su znatno drugačiji: najviše izdvaja Norveška117,4 evra po glavi stanovnika. Evropski prosek je 30,1 evro, a daleko ispod proseka su Slovenija (8,1 evro), Hrvatska (3,4 evra) i Srbija (1,7 evra) – koja se nalazi na pretposlednjem mestu, ispred Rumunije u kojoj se za online oglašavanje izdvaja jedan evro po glavi stanovnika.

Online ad spend per capita in 2012 Izvor: IAB Europe

Izvor: IAB Adex Benchmark 2012

Preuzimanje izveštaja u celini možete zatražiti sa zvanične web stranice IAB Europe.

Da li se u vašoj kompaniji ili agenciji osetila promena u budžetu za online oglašavanje? Kako vama izgledaju ovi rezultati?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

  • Zar nisu print mediji i newspapers i magazines. Ako je tako onda internet oglasavanje nije vece od printa

  • – Pa mogu reći da je porasla zainteresovanost za reklamiranje, ali da većina ljudi koji se žele oglašavati ne vidi razliku između štampe i online oglašavanja. Većini oglašivača je bitno da se njihov oglas vidi, a samo je retkima bitno koliko poseta dolazi preko tog oglasa.
    – U nakom narednom periodu bi se budžet mogao malo drugačije rasporediti i na taj način bi ukupna suma ostala na istom nivou samo bi se oni koji se oglašavaju malo više vodili rezultatima svojih kampanja.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.