Provision 3D Media je pokrenula kampanju na Kickstarter platformi, koja je juče od ranih jutarnjih časova po srednjeevropskom vremenu suspendovana, dok se ne reše problemi sa intelektualnim vlasništom. Naime, Hollywood Pictures Inc. je poslao protestni mail putem online forme, upozoravajući zaposlene pri Kickstarteru da bi morali “bolje obavljati svoj posao” i proveravati temeljnije da li oni koji se prijavljuju za prikupljanje sredstava putem ove platforme imaju sve neophodne dozvole – pa i one u vezi sa autorskim pravima i intelektualnom svojinom.

Kako se navodi u mailu, sporno je korišćenje sledećeg materijala:

1:36 StarTrek
1:38 Back to the Future
1:42 Fringe (Last Season)
1:46 Avatar
1:50 StarWars
1:54 StarTrek
1:58 Minority Report
2:00 IronMan
2:12 Tron
2:16 Minority Report
2:18 Prometheus

Problematični video klip možete pogledati u nastavku (sve dok ne bude skinut sa YouTube kanala – ukoliko primetite to pre nas, molimo vas da nam javite u komentarima):

U želji da zainteresuju fanove naučne fantastike za svoj radi i obezbede neophodnih 950.000 dolara za finansiranje projekta uz pomoć kojeg će “oživeti” hologrami u prirodnoj veličini, čini se da je kompanija Provision 3D Media zaboravila da ne može da upotrebi bilo šta za mamac – a pogotovo ne da koristi holivudski materijal bez dozvole (i nadoknade).

Da je korišćenje holograma ne neka daleka budućnost već realna sadašnjost imali smo prilike da se uverimo i gledajući kako je “oživeo” poznati reper Tupac na prošlogodišnjem Coachela muzičkom festivalu. Sve one hologramske projekcije koje smo gledali u popularnim TV serijama i filmovima, a koje su nastajale kao rezultat tzv. CGI tehnike uskoro će biti realnost svuda oko nas – kao rezultat rada ove, ili neke druge kompanije.

Dok se ne reši problem sa autorskim pravima, i ponovo pokrene kampanja, za koju se nadamo da neće sadržati i zahtev za dodatnim sredstvima za plaćanje odštete zbog korišćenja nedozvoljenog materijala, ostaje nam da gledamo nabrojane blockbustere (samo budite sigurni da ne kršite ničija autorska i intelektualna prava ;).

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.