Sredstva namenjena oglaševanju na svetskom nivou do kraja leta će rasti još sporije nego što je prvobitno prognozirano. Prema najnovijim podacima medijske grupe GroupM objavljenim u izveštaju pod nazivom This Year, Next Year, jedan od glavnih razloga jesu ekonomski problemi u Evrozoni.

Iako je ranije najavljeno da bi globalni oglašivački rast prihoda mogao biti 4,5 odsto, korigovan je na očekivanih 3,4 odsto ili 507 milijardi dolara. U 2014. se očekuje rast od 5,1 odsto, ili 533 milijardi dolara.

“Evrozona, a posebno Italija, Španija, Portugalija, Grčka i Irska, ponovo su glavni razlozi pada oglašavanja” navodi Adam Smith, direktor GroupM, te dodaje “Stabilizacija stanja će teško biti dostignuta. Očekujemo da će Evrozona zabeležiti pad oglašavanja od čak 11 odsto u tekućoj, 2013. godini.”

Zapadna Evropa će se, prema prognozi GroupM, u 2013. godini suočiti sa padom oglašavanja od 2,4 odsto, na 97 milijardi dolara, ali se zaustavljanje pada očekuje već sledeće godine, jer za 2014. godinu analitičari najavljuju porast prihoda od oglašavanja od 1,8 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama projektovan je rast prihoda od oglašavanja od tek 1,8 odsto (156 milijardi dolara), koji će se, prema očekivanjima, u 2014. godini popeti na 2,9 odsto ili 161 milijardu dolara.

najbrže rastuće regije prema prihodima od oglašavanja u ovoj godini ulaze Latinska Amerika (8,6 odsto), azijsko-pacifički region (7,2 odsto), te Srednja i Istočna Evropa, u kojima se očekuje isti porast kao i u azijsko-pacifičkoj regiji, 7,2 odsto.

Izveštaj GroupM najavljuje i dalji rast digitalnog oglašavanja, pri čemu će investicije oglašivača u digitalne medije dostići 19 odsto ukupnog oglašavanja, ili 95 milijardi dolara. Za 2014. godinu očekuje se da taj udeo bude 20 odsto.

Izvor: Marketing Magazin; Warz

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.