Kompanije regiona, jednako kao i one širom sveta, svakog dana nastoje da se uključe u tokove na društvenim mrežama pokrećući brojne nagradne konkurse i pozive na akciju različitih vrsta sa ciljem da širem auditorijumu približe svoj posao, oglase proizvode i usluge koje nude, izgrade zajednicu i drugo.

Sa željom da svojim čitaocima pomognemo da se odluče da zakorače u svet društvenih mreža i približe se svojim potrošačima na društvenim mrežama, objavljivaćemo najinteresantnije sudije slučaja prvenstveno iz regiona. Specifičnosti tržišta kakvo čine države bivše Jugoslavije, u pogledu jezika koji se koriste, ograničenog broja ljudi kojima je moguće obratiti se, kao i ciljne geografske skupine ovog online magazina o marketingu podstakli su nas da regionu damo prioritet nad kampanjama koje se rade u svetu.

U ovoj studiji slučaja donosimo rezultate zajedničkog rada kompanije Hemofarm i agencije Homepage na stranici Svako dobro – Hemofarm.

Izazov

Približiti “Svako dobro” filozofiju života najširoj javnosti.

Poslednjih godinu dana na Fejsbuk stranici Svako dobro – Hemofarm postavljani su inspirativno – motivacioni posteri sa ciljem komuniciranja Svako dobro filozofije života.

Postavljeno preko 350 ovakvih postera koji sadrže atraktivnu fotografiju, inspirativanu izreku i prepoznatljiv brending.

Želja kompanije bila je da ovakav pristup razmišljanju o životu zaživi u najširoj javnosti, a jedan od kanala da se on komunicira bila je i Facebook stranica koja je u tom trenutku (kraj meseca maja) imala oko 60,000 fanova.

svako dobro u prolece

Elementi

Razvoj i promocija Facebook aplikacije Svako dobro u proleće koja bi trebalo da bude poligon za sprovođenje atraktivnog i inspirativnog takmičenja fanova.

Svako dobro Homepage studija slucaja predlog aktivacije

Takmičenje kao osnovu imalo je foto konkurs, ali je u njega bio ugrađen mehanizam aktivnog učestvovanja fanova u kreiranju rada sa kojima su se takmičili.

Njihovi radovi su po formi imitirali motivaciono-inspirativne postere koje je do tada kreirala kompanija.

Fanovi su imali mogućnost da unesu svoje fotografije, da je pozicioniraju, urede, obogate detaljima i da osmisle i ispišu poruku na njoj.

Rezultati

Broj odobrenih fotografija: 579
Broj korisnika aplikacije: 16.675
Ukupan broj glasova: 23.771
Ukupan broj adresa prikupljenih za newsletter: 4.006
Najveći reach postignut je 9. jula: 1.020.212 ljudi

Pobednički poster

Pobednički poster

Realizovana je želja kompanije Hemofarm da Svako dobro pristup razmišljanju o životu proširi po Facebook zajednici.

Predviđeni efekti aktivacije su premašeni.

Takmičenje je za fanove bilo atraktivnog i inspirativnog karaktera.

Animirana je zajednica da kopira ponašanje brenda i pokazalo se da razume i podržava aktivnosti brenda na društvenim mrežama.

Baza nastala aktivacijom Svako dobro u proleće je početak inkorporiranja Svako dobro filozofije poštovaocima kako u online tako i u offline zajednicu.

Aplikacija je trajno postavljena na stranici i svi posteri mogu se trajno pregledati.

Oformljena je baza user generated sadržaja koja će u dužem vremenskom periodu moći da se koristi.

Impresivan broj poštovalaca Svako dobro filozofije (4.006) dozvolio je slanje newsletter-a, što ukazuje na činjenicu da kompanija Hemofarm može da dopre do velikog broja ljudi.

Svako dobro Homepage studija slucaja

Agencija

Homepage d.o.o.

Futoška 2/7, Novi Sad, Srbija
www.homepage.rs
office[at]homepage.rs

Želite da predstavite svoju studiju slučaja čitaocima marketingITD magazina? Javite nam se na info[at]marketingitd.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

  • Potpuno mi je nejasno iz teksta koliki su rezultati kampanje koja je trajala godinu dana, a koliki su rezultati aplikacije. Na rezultatima aplikacije stoji samo 100k lajkova, ali se ne spominje koliko je lajkova bilo na pocetku (13.06), samo se spominje 60k na pocetku teksta u mesecu maju…
    Da li mozete da nam kazete koliko je novih lajkova aplikacija donela, a koliko je donela cela kampanja u trajanju od godinu dana? Jedino tako mozemo da zakljucimo koliko je vredno imati kampanju sa aplikacijom u odnosu da kampanju koja je u domenu comunity managementa.
    Hvala

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.